فیلمهای افزوده شده به فهرست ۷۶مین فستیوال کن و یک فیلم ایرانی در بخش سینه فونداسیون
- شناسه خبر: 62073
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
هنرمندنیوز: در میان داوران این بخش، به ریاست “ایلدیکو ان یدی”، کارگردان مجار، “آنا لیلی امیرپور”، کاگردان و تهیه کننده آمریکائی-ایرانی دیده می شود. اعضای دیگر عبارتند از “اشلومی الکابتس”، کارگردان اسرائیلی، “میرنا سوارز”، “شارلوت لو بن”، کانادایی و “کاریجا توره”، فرانسوی. شایسته گفتن است که خانم “ان یدی” در سال ۱۹۸۹، با نخستین فیلم بلندش، “قرن بیستم من”، که در بخش نوعی نگاه شرکت داشت، جایزه دوربین طلائی کن را ربوده بود.
همچنین ، در بخش حاشیه ای پنجاه و پنجمین “پانزده کارگردانان” نیز فیلم کوتاهی به نام ” مست دل”، ساخته مریم تفکری ، از ایران دیده می شود.
بخش “پانزده کارگردانان”، که پس از ماه مه ۱۹۶۸، توسط انجمن کارگردانان سینما، به وجود آمد، هدفش شناساندن فیلم هائی بود که دیدی آینده نگر به سینمای معاصر دارند. بنیانگزاران این بخش همچنین سینماگرانی بودند که می خواستند از یکی از همکاران خود تقدیر به عمل آورند. ویژگی این بخش، دادن جائی بزرگتر به آزادی آفرینش و پاسخ به خواست های تماشاگران غیر حرفه ای فستیوال کن است. در عین حال این بخش هیچ گونه مانعی برای پذیرفتن فیلم ها در نظر نمی گیرد و در همه ژانر ها، مدت زمان ها و یا از همه کشورهای دنیا فیلم می پذیرد. از این روست که این بخش به غنای فستیوال کن و گونه گونی آن می افزاید. این بخش توانسته تا امروز فیلم هائی را به علاقمندان بشناساند که گویش سینمای معاصر را متاثر کرده اند. ار جمله آنها “ورنر هرچوگ”، “رینر ورنر فاسبیندر” و شماری دیگر هستند.
“پانزده کارگردانان ” همچنین از سال ۲۰۰۲، برنامه خود را با اهدای جایزه”کالسکه زرین”گسترش داده که به کارگردانانی داده می شود که بر تاریخ سینما تآثیر گذاشته اند. در میان آنها نام “نانی مورتی”، ” مارتیک اسکورسیزه”، “دیوید کروننبرگ” و “جعفر پناهی” دیده می شود.
“کالسکه طلائی”، جایزه ای که برای دلیری و نو آوری به کارگردانان داده می شود، امسال به “سلیمان سیسه”، کارگردان مهم آفریقائی داده خواهد شد.
این بخش امسال همچنین سی مین (۳۰) سالگرد ساختن فیلم “وال ابراهام”، توسط “مانوئل د اولیورا”، کارگردان پرتقالی را بزرگ می دارد و از این رو آفیش خود را به عکس هنرپیشه آن فیلم ، “لئونور سیلورا” اختصاص داده است. این فیلم یکی ازدرخشان ترین برداشت از کتاب “مادام بواری” است که توسط سینماتک پرتفال ترمیم شده است.
“کوانتین تارانتینو”، کارگردان آمریکائی، نیز یک فیلم سورپریز به این بخش ارائه کرده است.
سه فیلم به بخش خارج از مسابقه افزوده شده اند که در میان آنها نام “والری دونزللی”، هنرپیشه و کارگردان فرانسوی دیده می شود. بدین ترتیب به شمار کارگردانان زن در بخش رسمی فستیوال امسال افزوده می شود.
ویژگی دیگر فستیوال امسال در این است که در آن فیلم هائی گنجانده شده اند که در گذشته دیده نمی شدند. از جمله انها فیلم هائی از سودان، مغولستان و کنگو ست. آفریقای شمالی به پیشرفت خود ادامه می دهد . در میان فیلم هائی از این منطقه و همجنین از سنگال، سینماگران زن پرشمار هستند.
به هر رو ، به گفته “تییری فرمو”، مدیر فستیوال، کن یک فستیوال جهانی است و فیلم هائی را هم نشان می دهد که در کشور خود و با فرهنگ آنجا در مبارزه هستند. طبیعتا کار با آمریکائیان فرانسویان و ژاپنی ها ودیگران یکسان نیست . اما هنگامی هم که کشوری از سینمای خود دفاع نمی کند، آن سینما به زندگی ادامه می دهد. نمونه آن سینمای ایتالیاست که در دوران برلوسکونی آسیب بسیار دید اما سینما گران و تهیه کنندگان به راه خود ادامه دادند و امروز می بینیم که سه فیلم ایتالیائی در بخش مسابقه های حضور دارند.
فستیوال کن از روز ۱۶ تا ۲۷ مع برگزار می شود.
«شهلا رستمی»