شرکت صانیر از زبان دکتر منصور سعیدی مدیرعامل این شرکت
- شناسه خبر: 40425
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
هنرمندنیوز: در بیست و هفتمین سالگرد تاسیس شرکت صانیر با مدیر عامل شرکت صانیر مصاحبه ای انجام دادیم. ایشان با سابقه ۳۰ ساله در صنعت برق که از کارشناسی کار خود را شروع کرده و تمام مراحل مدیر گروه تخصصی حفاظت و کنترل، معاونت انتقال را در شرکت مشانیر طی کرده و سپس از دو سال پیش بعنوان مدیرعامل صانیر منصوب شدند و طی این مدت تغییر و تحولات سیستمی و اجرایی مدیریتی قابل تاملی را در این شرکت صادراتی ایجاد کردند ایشان فارغ التحصیل رشته برق- قدرت دانشگاه شریف بوده و همچنین فوق لیسانس مهندسی سیستم های اقتصادی – اجتماعی و دکترای برق را دارند.
آن چه در ذیل می آید حاصل گفتگو با ایشان درخصوص شرکت صانیر است.
آقای دکتر شرکت صانیر چگونه و چرا تشکیل گردید؟
در اوایل دهه هفتاد، دو اتفاق در حال شکل گرفتن بود یکی دولت به صادرات غیر نفتی توجه بیشتری نمود و دوم اینکه در تولیدات تجهیزات صنعت برق رویکرد خود را عوض کرده و از حالت واردات تجهیزات به وضعیت انتقال تکنولوژی روی آورد. در این دهه شاهد ساخت کارخانه های بزرگی همچون ایران ترانسفو، پارس سوییچ و نیروترانس، با لایسنس شرکتهای معتبر بین المللی همچون زیمنس، آ اِ گ و ….. و شرکتهای بزرگی مثل مپنا و فراب و دهها کارخانه و شرکت دیگر بودیم در این دهه شاهد رشد چشمگیر پیمانکاران داخلی و توانمند شدن آنها بودیم بعد از آن به این نتیجه رسیدند که با این حجم از تولید تجهیزات در داخل و رشد دانش پیمانکاران بزودی بازار مصرف داخلی اشباع شده و باید به فکر بازارهای جدیدی برای صدور مازاد محصولات و خدمات تولید داخل باشیم آنهم از نوع صادرات خدمات فنی و مهندسی، که هم صادرات مهندسی در آن است یعنی اجرای پروژه و هم صادرات تجهیزات و رونق و بازدهی کارخانجات داخلی، با این نگاه مدیران وقت وزارت نیرو با حمایت بخش خصوصی، شرکت صانیر را تاسیس کردند این شرکت با سهامداری صددرصدی ۲۴ شرکت بخش خصوصی تشکیل گردید. این سهامداران از سازندگان، تولید کنندگان، پیمانکاران و مشاوران بودند. دولت در این بین باعث ایجاد و تقویت حس مشترک، هموار کردن مسیر صادرات و سیاست گذاری گردید و بخش خصوصی هم وسط آمده و شرکت صانیر در دی ماه سال ۱۳۷۳ شکل گرفت.
آیا شرکت صانیر در این ۲۷ سال توانست ماموریت های خود را انجام دهد؟
این سوال از چند جهت قابل توضیح است یکی آن که ظهور شرکت صانیر در مجموعه وزارت نیرو به فرهنگ صادرات خدمات فنی و مهندسی بصورت جدی تری پرداخته شد و در ادامه فرهنگ مشارکت و باهم کارکردن در بخش خصوصی شکل گرفت شرکت صانیر در این ۲۷ سال بیش از ۳۰۰ پروژه را در ۲۰ کشور دنیا تحویل داده است در این ۲۷ سال بیش از ۷/۲ میلیارد دلار کار کرده است و این یعنی حضور موفق در کشورهای همسایه و دیگر کشورها در اقصی نقاط جهان
شرکت صانیر توانسته است حدود ده سال ترانزیت برق از کشور ترکمنستان را انجام دهد.
شرکت صانیر توانسته است برای اولین بار بعضی از محصولات تولید داخل مثل راکتور را به دیگر کشورها صادر کند.
و البته در این ۲۷ سال فراز و فرودهایی داشته است و در بعضی موارد نقد جدی به شرکت وارد است شرکت صانیر قدری از اهداف اولیه خود دور افتاده که در این دو سال حضورم سعی کردم دوباره به ریل اصلی خود یعنی اخذ پروژه و انجام آن بصورت کنسرسیوم با شرکتهای داخلی برگردد ولی در مجموع می توانم بگویم شرکت صانیر یکی از بزرگترین سرمایه های این کشور است که سهامدار اصلی آن مردم هستند که می بایست آن را حفظ کرد.
نقش دولت از ابتدای تاسیس صانیر چگونه بوده است؟ در دولت جدید چگونه است؟
تاسیس این شرکت و سیاستگذاری از ابتدا توسط دولت انجام گردید دولت همیشه می تواند با ایجاد بسترهای صادرات و ایجاد قوانین این بستر را ساده تر کند که این نقش در تمام دولت های قبل وجود داشت ولی در این دولت این نگاه و نگرش بسیار پررنگ تر است و سیاست هایی که در وزارت نیرو، وزارت خارجه و وزارت صمت دنبال می شود موید این موضوع است بدنه دولت موضوع صادرات خدمات فنی و مهندسی را بخوبی درک می کند و ضرورت آن را به خوبی متوجه است لذا حمایت هایی که انجام می دهند و قوانینی که وضع می کنند موید این موضوع است در هیچ زمانی تا این اندازه وزارت خارجه حامی صادرات خدمات فنی و مهندسی نبوده است در کمترین زمان ممکن به بالاترین رده این وزارت خانه جهت حل مشکلات در کشورهای مختلف می توان دسترسی پیدا کرد.
در این دولت براحتی توانسته ایم با سفارت خانه های مختلف ارتباط برقرار کنیم و علیرغم تمام محدودیت هایی که تحریم های ظالمانه ایحاد کرده است بصورت کامل با این شرکت همکاری داشته اند و اگر این شرکت در این چند وقت در کشورهای مختلف همسایه یا آفریقایی موفقیت هایی کسب کرده است قطعا نقش وزارت خارجه و وزارت نیرو در آنها غیرقابل انکار است و آن حس امنیتی که در سفارت خانه های خودمان داریم به ما انرژی بیشتری برای کارها می دهد. تمام کشورهای همسایه، ایران را در صنعت برق قدرتمند می دانند و به کیفیت تجهیزات و پایداری شبکه برق اذعان دارند و ایران بعنوان هاب انرژی این امکان را دارد که خطوط صادرات و واردات برق به این کشورها را دوبرابر کند این باعث حضور موثر در این کشورها و ایجاد امنیت منطقه ای و رونق تولیدات داخلی خواهد شد و من اطمینان دارم با نگاه مدیران کنونی وزارت نیرو و وزارت خارجه بزودی شاهد جهش بزرگی در امر صادراتی خدمات فنی و مهندسی باشیم.
نقش وزارت صمت و سازمان توسعه تجارت را چگونه می بینید؟
در این دوره این وزارت خانه و سازمان بسیار فعال عمل کرده و در جهت تسهیل برای صادرات خدمات فنی و مهندسی جلسات متعددی را با صاحبان امر صادرات تشکیل داده است و در پی نوشتن دستورالعمل ها و قوانینی است که صادرکنندگان بیشتر به این موضوع روی آورند. قاعدتا تشویق های صادراتی، مسائل گمرکی و برگشت ارز صادرات و قوانینی از این دست می تواند کمک های بزرگی به امر صادرات بکند. یکی از مسائل مهمی که سازمان توسعه تجارت در آن ورود کرده است موضوع بررسی کیفیت شرکت های صادراتی است که این امر بسیار با اهمیت است چون اگر یک شرکت بدون کیفیت به کشوری وارد شود نه تنها خود ضرر می کند ثانیا باعث بدبین شدن آن کشور به دیگر شرکتهای ایرانی خواهد شد و قاعدتا سازمان توسعه تجارت مناسب است سازوکاری را تبیین کند تا از رقابت مخرب شرکتهای ایرانی با یکدیگر در خارج از کشور جلوگیری شود. بعلاوه وزارت صمت و سازمان توسعه تجارت در تدارک تمرکز نهادهای متعدد و پراکنده صادراتی در وزارت صمت هستند که برای صادرات بستر و امری حیاتی است.
اگر در پایان مطلبی دارید بفرمایید؟
وظیفه خود می دانم از تمام همکارانم که در این شرایط سخت در کشورهای مختلف در حال تلاش هستند صمیمانه تشکر کنم من به تمام همکارانم گفته ام که بدانند باید سفیری خوب برای ایران باشید اگر کارخود و وظیفه خود را درست انجام دهید نام ایران و ایرانی را در آن کشورها زنده نگه داشته اید و باید از تمام ارکان وزارت خانه های نیرو، وزارت خارجه و وزارت صمت از بالاترین رده تا پایین ترین آنها کمال تشکر را داشته باشم که در تمام موفقیت های این شرکت سهیم هستند و با راهنمایی ها، حمایت ها و پی گیری های خود فضای کسب و کار در خارج از ایران را برای شرکتهایی مثل صانیر فراهم می آورند.
شرکت صانیر با همراهی دیگر شرکت های داخلی و بصورت کنسرسیوم قادر است در مواردی مثل انجام پروژه های بزرگ، تاسیس کارخانه در دیگر کشورها، تبادل انرژی، تهاتر کالا در مقابل پرداخت بدهی و خرید برق و ایجاد نمایشگاههای دائمی نقش پررنگی داشته باشد.
معتقدم همانطور که در ۳۵ سال پیش در جنگ بودیم الان هم در یک جنگ اقتصادی قرار داریم و با همدلی و مشارکت می توانیم شرایط خوبی برای پیمانکاران و مشاورین و تولید کنندگان ایجاد کنیم امیدوارم بتوانیم با اتمام پروژه های در دست و اخذ پروژه های دیگر نام ایران را در تمام کشورهای همسایه و دیگر کشورها زنده نگه داریم و به همه دنیا اثبات کنیم که صنعت برق ایران به لحاظ مهندسی و کیفیت محصولات در بالاترین سطح قرار دارند.
و از تمام سهامداران شرکت صانیر که جزء بهترین شرکتهای ایرانی هستند و اعضای هیات مدیره که از باسابقه ترین مدیران این صنعت می باشند و با حمایت ها و پشتیبانی ها خود من را یاری کرده اند کمال تشکر را دارم و امیدوارم این شرکت سالیان سال بتواند منشاء کارهای بزرگی باشد.