سزاوارترینهای اسکارهای ۲۰۲۴
- شناسه خبر: 75013
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
آکادمی اسکار امسال، در ۹۶مین برگزاری خود، با دادن ۷ جایزه بسیار مهم به فیلم “اوپنهایمر”، به کارگردانی ” کریستوفر نولان” ، این فیلم را در جایگاه بسیار بالائی قرار داد. این کارگردان بریتانیائی توانست با درو کردن اسکارها، پیروزی ای را که نزد تماشاگران و منتقدان به دست آورده بود، تثبیت کند. او از جمله هم جایزه بهترین فیلم و هم بهترین کارگردانی را ربود. “نولان” در حالی جایزه خود را از دست “اسپیلبرگ” گرفت که “مارتین اسکورسیزه” در ردیف جلو با چشمانی پر از ستایش به او نگاه می کرد. فیلم فرانسوی “کالبد شکافی یک سقوط”، گرچه نامزد پنج جایزه بود، جایزه ی بهترین سناریو را ازآن خود کرد.
این دو فیلم که در فهرست فیلم های نامزد جوایز ” سزار” نیز در رقابت نزدیک قرار داشتند، و سزارها کفه ترازو را به سوی فیلم “ژوستین تریه” پائین آورد، تا کنون شمار بالائی از بینندگان را به سوی سینما ها کشانده اند. این در حالی است که یکی اسطوره وار به پدیده ای ترسناک می پردازد و دیگری خلوت یک زوج ناهمگن را می کاود.
“کریستوفر نولان” به هنگام دریافت جایزه های خود (بهترین فیلم و بهترین کارگردانی) گفت که این پیروزی را نتیجه کار گروهی می داند که برای آفرینش آن گرد هم آمده بودند. او افزود که ” ماچه بخواهیم چه نخواهیم در دنیای اوپنهایمر و بمب اتمی زندگی می کنیم . بنابراین می خواهم این جایزه به همه آن کسانی تقدیم کنم که در راه گسترش صلح در جهان تلاش می کنند.”
جزئیات یک کار گزوهی که ساختن یک اسطوره را ممکن می سازد
افزون بر کارگردانی تیزبینانه و گاه نفس بر، “نولان” به کمک رفت و بازگشت به روان انسانها وبه چالش گرفتن فلسقه های انسانی ، از سیاه و سفید به رنگ ، استفاده از نگاره های علمی وانفجار ها، همراه با صداهای گوناگون، ذهن تماشاگر را بیدار نگه می دارد. . “نولان” پریشانی درونی “اوپنهایمر” (۱۹۰۴-۱۹۶۷)، سازنده بمب اتمی و درد وجدان او را با به کار بردن ترفند های تکنیکی مطرح می کند. ترفندهائی آموزنده که از افت ضرب آهنگ جلوگیری کرده وخستکی در تماشاگر به وجود نمی آورد. از این روست که هم نوجوانان هوادار فیلم های بزن بهادری و پرخرج هالیوودی و هم بیشتر منتقدان و بینندگان را در جایشان میخکوب می کند. “کریستوفر نولان” در عین حال با ساختن فیلمی متعهد، چهره تاریک سیاستمدارانی را نشان می دهدکه بیش از اندیشیدن به منافع ملی، در تلاش پاسخ دادن به عفده های خود هستند.
فیلم موجودی را پیش چشممان فرار می دهد که چندان ما را از آنچه در درونش می گذرد آکاه نمی کند. شخصیت پیچیده “رابرت اوپنهایمر” نمی گذارد بفهمیم که آیا از گستره ی ویرانگر اختراعش آگاه بوده و یا جاه طلبی او را تا پیروزی پبش برده است ؟ به هر رو می دانیم که او بعد ها با ساختن بمب هیدروژنی مخالفت کرد، که هزار بار تواناتر از بمب اتمی است، و برای استفاده اتم در سراسر جهان برای استفاده های غیر نظامی، به تلاش پرداخت. این در حالی است که در درازنای دوران تجربه و ساختن این شیئی ترسناک، توفان اخلاقی درونی چندان مهمی در او دیده نمی شد.
بازیگران و نقش مهم آنان
“سیلیان مورفی” ، با جهره ای تکیده و چشمان ابی رنگ رفته اش در نقشی پر چالش و سراسر از پرسشگری که ، فیلم را از آغار تا پایان به دوش می کشید، به درستی سزاوار ربودن اسکار بهترین هنرپیشه مرد بود. او در هر لحظه و هر پلان تنش موضوع، ساختار فیلم و موفعیت هائی را که در آن یک انسان سرنوشت میلیون ها انسان دیگر را رقم می زند، به جلو می زاند.
“رابرت داوتی جونیور”، در نقش یک دیوان سالار محافظه کار که “اوپنهایمر” را در برابر همگان خوار کرد، نیز توانست یک جایزه اسکار بهترین بازیگر مرد در نقش دوم را برباید.
بهترین عکسبرداری،بهترین مونتاژ
استفاده از نگاره های علمی وانفجار ها، همراه با صداهای گوناگون ، با یک میزانسن پر از تنش ویک موسیقی سرگیجه آور نمی توانست از جایزه بری بماند. . “لودویک گورانسون” سوئدی، موسیقی هیپنوتیز کننده ی فیلمی را ساخته که شبیه به یک اپرای بسیار رادیکال است.
از این دیدگاه ، فیلم “اوپنهایمر” سزاواری دو جایزه دیگر را نیز داشته است. گفتنی است که این فیلم تاکنون بیش از یک میلیارد دلار درآمد داشته است .
“کالبد شکافی یک سقوط” وسناریو اش
این فیلم که سناریو اش توسط “زوستین تریه”، کارگردان و شوهرش “آرتور حراری” نوشته شده، فیلمی بسیار پیروزمند تا امروز، می توانست کمی از شمار جایزه های فیلم “اوپنهایمر” بکاهد، اما سر انجام با یک جایزه، آن هم بهترین سناریوی اوریژینال، گلیم خود را از آب بیرون کشید. مهم تر از همه این بود که پس ار “آرتیست” در سال ۲۰۱۲، که پنج جایزه اسکار را ربود و “عشق” که در سال ۲۰۱۳ که جایزه بهترین فیلم خارجی را از آن خود کرد، فرانسه نتوانسته بود در میان ربایندگان جایزه های اسکار خود نمائی کند. گفتنی است که این فیلم، پس از نخل طلای کن، جایزه های “گولدن گلوب” و بافتا را گرفته بود. گفته می شود که در آینده این زوج با “اشپیلبرگ” همکاری خواهند کرد. از همه جالب تر، درخشیدن سگ این فیلم “مسی” (اسنوپ در فیلم) در مراسم بود که توسط گرداننده صحنه، “جیمی کیمل” ستایش شد. “جیمی کیمل” با گفتن این که “مسی در اینجاست، زخم زبانی هم به این بهانه به “ژرار دوپاردیو” زد که در گیر شکایت های گوناگون از سوی زنان به دلیل رفتار ناشایست است..
جایزه های دیگر
بهترین فیلم بین المللی
فیلم تکان دهنده و بسیار توانای “منطقه مناسب”، ساخته “جاناتان گلیزر”، از انگلستان، نه تنها جایزه بهترین فیلم بین المللی که جایزه بهترین صدا برداری را نیز ربود. این هر دو جایزه با کیفیت فیلم هم خوانی داشتند چرا که یکی از تاثیر گذارترین فرایند فیلم نماهنگ و یا آواهای استفاده شده در آن است.
بهترین هنرپیشه زن
“اما استون”، جایزه بهترین هنرپیشه زن را برای نقش آفرینی در “موجودات بدبخت”، ساخته “یورگوس لانتیموش” از آن خود کرد و رقیبش ” ساندرا هولر” بخت دار فیلم “کالبد شکافی یک سقوط” را شکست داد. “ساندرا هولر”، المانی، چند روز پیش سزار بهترین هنرپیشه زن را به دست آورده بود. این دومین جایزه اسکار است که به “اما استون” می رسد. او در سال ۲۰۱۷ یک اسکار برای بازی در فیلم “لالالند” ربوده بود. گرچه بازی “اما استون” بسیار خوب بود اما فیلم “موجودات بدبخت” از دیدگاههای بسیار، چندان چنگی به دل نمی زد و تنها حکایت از آن داشت که این کارگردان به گونه ای تبدیل به یک کالای سود آور شده است.
جایزه اسکار بهترین هنرپیشه زن در نقش دوم به “داوین جوی راندولف” برای فیلم “تعطیلات زمستانی” رسید.
جایزه بهترین موسیقی
“باربی”، پر فروش ترین فیلم سال، توانست جایزه بهترین ترانه را برای “من برای چه ساخته شده بودم” برباید که توسط “بیلی ایلییش” خوانده شده است. “رایان گاسلینگ” ، که در این فیلم نقش “کن” را بازی کرده بود، با کت و شلوار صورتی، شبیه آن چه در فیلم بر تن داشت به خواندن ترانه ی “من تنها کن هستم” پرداخت. شایسته یاد آوری است که این فیلم را “گرتا گرویگ” کارگردانی کرده که امسال ریاست هیات داوران کن را به او سپرده اند.
جایزه اسکار بهترین فیلم انیمیشن
جایزه اسکار بهترین فیلم انیمیشن، به شکل پیش بینی پذیر به “پسر و بوتیماریا مرغ ماهی خوار” ، ساخته ” هیائو میازاکی” زاپنی رسید. او در سال ۲۰۰۳ نیز یک جایزه اسکار را برای فیلم دیگرش “سفر چی هیرو” ربوده بود. حال این جایزه ممکن است سبب شود که این انیماتور بزرگ دوباره به میز کارش بازگردد و به رغم بدرودی که به سینمای انیمیشن گفته بود، بار دیگر دست به کار شود.
جایزه بهترین فیلم مستند
جایزه بهترین فیلم مستند “۲۰ روز در ماریو پل”، به “میستیسلاو تخرنوف” رسید که در فیلمش از بمباران بیمارستان کودکان در ماه مارس ۲۰۲۲ توسط ارتش روسیه سخن می راند . او گفت این نخستین جایزه اسکار در تاریخ اوکرائین است و از این بسیار خشنود است ، اما ترجیح می داد به جای گرفتن جایزه اسکار، چنین فاجعه ای رخ نمی داد.
رخداد
رخداد دیگر پدیدار شدن “جان سنا” لخت در صحنه برای دادن جایزه بهترین لباس به “هالی وادینگتون” برای فیلم “موجودات بدبخت” بود. او در حالی که پاکت در بر گیرنده نام برنده را جلوی خود گرفته بود گفت که نقش لباس در فیلم ها بسیار مهم است، به ویژه این که، همانگونه که می بینید، او نمی تواند پاکت را باز کند !!
گفتنی است که ۵۰ سال پیش، “رابرت اوپل”، عکاس، صحنه مراسم را ، در حالی که علامت صلح می داد، لخت پیمود . “دیوید نیون”، هنرپیشه سرشناس، که گرداننده صحنه ی آن سال بود، مژه بر هم نزد و با ارامش با آن برخورد نمود !! حال برای یاد آوری آن صحنه قراموش نشدنی، “جیمی کیمل” و “جان سنا” ی کشتی گیر، تصمیم گرفتند که میهمانان را بخندانند…
یاد آوری جنگ در اوکرائین و غزه توسط هنرمندان
این دو جنگ کشنده فراموش نشده بودند و هنرمندان، هر کدام به سبک خویش، انها را یاد آوری کردند.
“جانان گلیزر”، کارگردان فیلم تکان دهنده “موقعیت مناسب” ، که خود یهودی است و فیلمش از جنایات نازی ها سخن می کوید، به هنگام گرفتن جایزه بهترین فیلم بین المللی ، گفت فیلمش نشان می دهد که چگونه کشتن انسان درون به بدترین چیزها می انجامد. او افزود : ” در این لحظه ما ، در این جا به عنوان انسان هائی حضور داریم که استفاده ناشایست از هلوکاست و یهودی گری را برای توجیه اشغال خاک رد می کنند. جنگ هائی که شمار بالائی بی گناه را به کشتن دادند . حال می خواهد این قربانیان در روز ۷ اکتبر کشته شده باشند و یا به دلیل یورش پیگیرو پایان ناپذیر اسرائیل در غزه” .. “اینها همه قربانیان انسان زدگی ها هستند”
شمار دیگری از هنرمندان، از جمله “بیلی ایلیش” ، “رامی یوسف” و هنرپیشه قرانسوی “سوان آرلو” _برنده سزار هنرپیشه مرد در یک نقش دوم) بر لباس های خود سنجاق های سینه ای زده بودند که از آتش بس هواداری می کرد. شمار اندکی تظاهر کننده نیز در بیرون ساختمان برای درخواست آتش بس در غزه گرد آمده بودند.
حال، به گفته “کریستوفر نولان”، کسی نمی داند که این ماجرا هنرمندان را به کدام سو خواهد برد.. اما سینما دوستان امیدوارند که هنرمندانی به سان او بار دیگر به غنای سینما بیافزایند.
«شهلا رستمی»