«روز صفر» روز کوخ شدن کاخ پوشالی عبدالمالک ریگی
- شناسه خبر: 45134
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
هنرمندنیوز: کارگردان با نشان دادن جاگذاری انواع مهمات به انحاء مختلف در قالب کالاهای متعدد مخاطب را با شیوه آماده سازی ترورهای گروه جندالله به رهبری عبدالمالک ریگی آشنا می کند شیوه ای که خیلی از مخاطبان اطلاع نداشته و ندارند.
در ادامه کارگردان قصد دارد به معرفی عبدالمالک ریگی بپردازد و برای این کار در صحنه های ابتدایی به معرفی شخصیت عبدالمالک ریگی و گروهش به مخاطب می پردازد بنابراین برای این کار در ادامه با شکل فیلمبرداری از ماشین در نمای بسته آن هم از پایین که ماشین بزرگ نمایش داده شود و در ادامه پیاده شدن عبدالمالک ریگی با بازی ساعد سهیلی، به مخاطب بزرگی و اقتدار این تروریست نشان داده می شود.
هر چه جلوتر می رویم حیرت مخاطب از نوع کار گروه جندالله و ارادت بی چون و چرای اعضا از عبدالمالک ریگی، بیش تر می شود. در این بخش کارگردان با سخنرانی گیرای رهبر گروه جندالله برای مریدانش و در ادامه به واسطه بهره بردن از پروداکشن عظیم و تکنیک استریم لانگ شات می خواهد به نوعی هم قدرت و بزرگی دشمن و تروریستی چون عبدالمالک ریگی و هم میزان ارادت مردم از مسن تا جوان و حتی کودکان را به خوبی نشان دهد که در این انتقال مضمون به درستی موفق بوده است.
از نقاط قوت فیلم روز صفر بازی روان و جدی امیر جدیدی است که شخصیتی محافظه کار را نیز به خوبی نقش آفرینی می کند و اقتدار یک مامور عملیاتی را بدون تعارف با هر مقام و منصبی به تصویر می کشد.
شاید بعد از این دیالوگ، سکانس پایانی فیلم بسیار خوب نشان می دهد که ماموران اطلاعاتی سربازان گمنام هستند که مسئولان رشادت، فداکاری و کار بزرگ آنان را به نام خود و برای رزومه خود به ثبت می رسانند. مونولوگ پایان فیلم از زبان مامور اطلاعاتی با بازی امیر جدیدی به زیبایی اعتقاد، جان فدا کردن و علاقه به گمنام ماندن ماموران اطلاعاتی کشورمان را به نمایش می گذارد.
یکی از دیگر مواردی که فیلم را جذاب می کند به تصویر کشیدن بمب گذاری در شهرهای مختلف کشور است که شاید مخاطبان دچار حیرت و شوک می شوند، مسئله ای که شاید پس از سال ها مردم متوجه آن می شوند.
از نقاط قوت و مثبت “روز صفر” سرعت و ریتم فیلم است که مخاطب را خسته نمی کند یعنی حتی اگر زمان فیلم بیشتر بود نیز تماشاگر خسته نمی شد و این ویژگی با توجه به این که مردم از داستان فیلم اطلاع دارند اهمیت و ارزش بیشتر پیدا می کند.
جلوه های ویژه میدانی و صحنه های اکشن و طریقه اجرای آن به خصوص صحنه های پاکستان و شهر کراچی کاملا طبیعی است و از نمونه های بارز فیلم است که در جشنواره فیلم فجر سال ۹۸ از نگاه داوران نیز دور نماند و صاحب سیمرغ بلورین شد.
از دیگر نقاط قوت فیلم در کنار جلوه های بصری فیلم که نامزد سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر سی و هشتم بود موضوع صدای آن است که در سالن سینما کاملا مشهود است و از ویژگی های بارز و تاثیرگذار “روز صفر” است و مخاطب با آن حال خوبی پیدا می کند.
فیلم روز صفر نقاط ضعفی نیز دارد که در ادامه به آن پردازیم:
این فیلم در معرفی خشونت و وحشی گری عبدالمالک ریگی و گروهش ناموفق است چرا که صرف خط داستان به شکلی جلو می رود که معطوف به دستگیری عبدالمالک ریگی است و ما از جنایت های قبلی عبدالمالک که مردم از طریق کلیپ ها و تصاویر پخش شده از صدا و سیما و بعد از دستگیری او دیده اند چیزی نمی بینیم، جنایتی که شاید در “شبی که ماه کامل شد” در شکل بهتری دیده شد اما آن هم چنان قدرت نمایی نمی کرد.
متاسفانه زیرنویس فیلم و تیتراژ پایانی آن از موارد ضعف فیلم اول سعید ملکان در مقام کارگردانی است که به دلیل استفاده از فونت ریز چندان جلوه مناسبی ندارد.
فیلم به لحظه پیاده کردن عبدالمالک ریگی از هواپیما نپرداخته است، موضوعی که مخاطبان حتی در صورت اطلاع و دیدن آن پیش از این از رسانه ها منتظر به تصویر کشیدن آن در پایان فیلم بوده اند و این نیز اشکال دیگر “روز صفر” بود.
“روز صفر” در جشنوار فیلم فجر سی و هشتم در ۹ بخش نامزد سیمرغ شد که در پایان ۵ سیمرغ در بخش های طراحی لباس، جلوه های ویژه میدانی، جایزه ویژه هیئت داوران، بهترین فیلم از نگاه ملی و بهترین فیلم اول سهم این فیلم شد و در کنار “شنای پروانه” رکورددار بیشترین جوایز این دوره از جشنواره شد.
فیلم سعید ملکان اثری مهم در موضوع امنیتی و اکشن است که مخاطب را خسته نکرده و با خود همراه می کند در واقع نقاط قوت “روز صفر” بر نقاط ضعفش برتری دارد.
“مصطفی زبرجد”