در جشنواره فیلم کوتاه فیلمهای با موضوع دگرباشهای جنسی جای ندارد
- شناسه خبر: 50950
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
هنرمندنیوز: در ابتدای این نشست آذرپندار بیان کرد: به سیاق همیشگی توضیحاتی درباره آمار و عدد و رقم جشنواره بیان میکنم. ما سعی کردیم امورات جشنواره را با تأکید سازمان سینمایی و حکمی که زودتر از دورههای گذشته برای من صادر شد، کارهای جشنواره را زودتر آغاز کنیم. این جشنواره امروز بینالمللیترین رویداد سینمایی ایران است و برای این رویداد معتبر باید از مدتها قبل برنامهریزی کرد. از این رو جلسات ستاد جشنواره ما از سال گذشته آغاز شد و تصمیمگیری درباره زمان و فراخوان جشنواره در دستور کار قرار گرفت در قدم اول سعی کردیم زمان برگزاری را ثابت کنیم. سال گذشته از ۲۷ مهر تا ۲ آبان بود و از این جهت که سال گذشته در تقویم جشنوارههای اسکارکوالیفاید قرار گرفت، احساس کردیم این تاریخ بینالمللی باید ثابت شود و به یک تاریخ ثابت برسیم.
وی افزود: در قدم بعدی فراخوان را زودتر اعلام کردیم. فراخوان ملی و بینالمللی همزمان منتشر شد چون یک خواسته بود. در بحث فراخوان سیاستهای کلی را اعلام کردیم که سیاستهای کلی انجمن را شامل میشد و بعدها در سند تحول انجمن هم آورده شد و توجه به بحث تنوع از طریق فیلمسازی در ژانرها در اولویت بوده است که سعی کردیم بگوییم اولویت ما در انتخاب، فیلمهایی با استاندارد بالا و در ژانر است.
مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران توضیح داد: فصل تراکم تولید فیلم کوتاه از فروردین تا مردادماه هر سال است و تلاش کردیم با اعلام زودتر فراخوان، سیاستها را هم زودتر اعلام کنیم تا شاید در جشنواره راحتتر پذیرفته شوند در نتیجه این اتفاق زودتر افتاد. امسال ۲۸ فروردین ما سایت را برای دریافت آثار باز کردیم و تا پنجم مرداد این مهلت وجود داشت که تمدید هم نشد؛ با اینکه تا الان اصرارهایی وجود داشته و از طرق مختلف این خواسته را مطرح کردهاند اما سعی کردیم روی خط قرمز خودمان بایستیم و فیلمی خارج از زمانبندی مقرر تاکنون پذیرفته نشده و نمی شود. بعد از بسته شدن سایت با یک افزایش آثار در حوزه داخلی مواجه بودهایم که ۱۹۹۶ اثر ثبت شده در جشنواره است. در بخش داستانی ۱۳۶۴ اثر، در بخش مستند ۲۶۱ اثر، در حوزه آثار تجربی ۲۶۴ اثر و در بخش پویانمایی ۱۰۷ اثر به ما رسیده است.
*سهم ۳۰ درصدی تهران و ۷۰ درصدی شهرستانها از آثار ارسالی به جشنواره
وی افزود: در بخش بینالملل ۵۰۱۲ اثر از ۱۳۱ کشور جهان ثبتنام داشتیم و این سرمایهای است که در بین جشنوارههای داخلی بیهمتا و محصول زحمت همه است. فرانسه با ۵۷۲ اثر، اسپانیا با ۴۰۱ اثر، هند، چین و آمریکا در رتبههای بعدی هستند. در بین ثبتنامی ها ۲۵ اثر داریم که پیشتر در جشنوارههای رده الف پذیرفته شدهاند. این نشان میدهد که جشنواره محل رقابت جدی است. بازبینی و انتخاب بین این آثار بسیار فرایند پیچیده و ماراتن بسیار سختی بود البته چون کار را زودتر آغاز کردیم کمی از فشارها کاسته شد. در حوزه داخلی کار هیات انتخاب شروع شده و بازبینیها آغاز شده آنجا هم با ترافیک دلپذیری مواجه شدیم که این نشان از امیدواری ثبتنام کنندگان است. ترکیب شرکتکنندگان در بخش داخلی هم به این شکل است که ۳۰ درصد شرکتکنندگان متعلق به تهران است این عدد تقریبا در همه دورهها اینچنین است و ۷۰ درصد مربوط به شهرستانهاست. تهران، اصفهان، خراسان رضوی، فارس و خوزستان بیشترین ثبتنام را داشتهاند. ما رصدی روی فیلمها به صورت نسبی داشتهایم و فیلمهای متفاوتی با ژانرهای متفاوت در رویداد حضور دارند. این به معنای این نیست که برای داشتن نماینده در یک ژانر یک اثر ضعیف را بپذیریم. این اتفاق نمیافتد اما هفت ژانر را در انجمن اعلام کردیم که روی آنها سرمایهگذاری انجام میدهیم. همینجا اعلام میکنم ما در پنج ژانر نمایندگان جدی خواهیم داشت. ضمن اینکه با نگاهی که به تولیدات انجمن و فضای فیلمسازها داشتهایم فیلمهایی در ژانرهای مختلف خواهیم داشت.
*هیات انتخاب به جای مشاوران انتخاب به جشنواره بازمیگردد
آذرپندار خاطر نشان کرد: حتما در این دوره با آثاری که کپی فیلمهای موفق سالهای گذشته در فیلم کوتاه و بلند هستند برخورد سختگیرانه میشود چون شعار جشنواره تنوع بوده است. به خاطر همین مجبوریم سختگیرانه برخورد کنیم. این از همان مواردی است که با هیات انتخاب صحبت جدی شده است. آنچه عرض میکنم بخشی از توافقات با هیات انتخاب بوده است اتفاق مهم این دوره این است که بنا بر تجربه سال گذشته تصمیم گرفتیم هیات مشاوران جشنواره را برداریم و هیات انتخاب داشته باشیم. دلیلش هم حواشی سال گذشته نیست و این کار به معنای نقد و انتقادی به دوره قبلی نخواهد بود. بلکه به عنوان اینکه خودمان تولیدکننده هستیم و ۲۴۰ اثر از تولیدات انجمن است نمیتوانیم همه اختیارات را به دبیری بدهیم که خودش مدیرعامل انجمن است و این شائبه ایجاد نشود که نسبت به تولیدات خودمان مهربانتر بودیم. بنابراین هیات انتخاب این استقلال را خواهد داشت و اگر نکته و حساسیتی بوده از قبل آغاز به کار با اعضای هیأت انتخاب صحبت شده و بعد آنها کارشان را شروع کردهاند. صادقانه باید بگویم نکاتی را به هیات انتخاب گفتهایم و حساسیتهایی مثل همیشه وجود داشته است.
*موضوعاتی نظیر دگرباشان یا اقلیتهای جنسی در جشنواره جایی نخواهند داشت
آذرپندار در پاسخ به سوال روزنامه هنرمند در مورد تشریح جزییات و نحوه اتخاذ رویکرد تنوع و چه فیلمهای در جشنواره جای ندارد و برگزاری جشنوارههای منطقهای بیان کرد: با هیات انتخاب توافق کردیم با آثار تقلیدی سختگیرانه برخورد شود، درباره رویکرد جشنواره با هیات انتخاب به نتیجه رسیدیم. همیشه در جشنواره با حدود ۲۰ فیلم درجه یک مواجه هستیم که در انتخاب آنها حرف و حدیثی نیست. بعد با فیلمهایی هم سطح مواجهایم که انتخاب بین آنها سخت است در این مورد مسأله ژانر میتواند یکی از اولویتها باشد یا اگر ببینیم رنگین کمان جشنواره با اثری تکمیل میشود آن را انتخاب میکنیم.
وی ادامه داد: نکته بعدی درباره مضامین ممنوعه است، همه جا گفتهام. متاسفانه این آثار ساخته میشوند اما ما درباره دگرباشان و اقلیتهای جنسی نه میخواهیم و نه میتوانیم آثاری را بپذیریم فارغ از اینکه خوش ساخت باشد یا نه ابن موضوعات را نمیپذیریم و در جشنواره ما جایی ندارند، از هیات انتخاب خواستیم در حوزههای کودککشی با فیلمها سختگیرانه برخورد کنند و این موضوع کمی بیش از حد استاندارد در سینمای ما دیده میشود. گاهی فیلمساز برای اینکه درام قویتری ایجاد کند دست روی این موضوع میگذارد. من متوجه ام که مخاطب فیلم کوتاه مخاطب محدودتری است اما وقتی با یک جریان مواجه هستید و برخی آموزشگاه ها اصلا این جنس موضوعات را سفارش میدهند، باید با آن سختگیرانه برخورد کرد. در همه جای دنیا پروتکلهایی برای این موضوع وجود دارد و پیشنهاد ما به هیات انتخاب این بود که سختگیرانه برخورد کنند. با هیأت انتخاب صحبت کردیم که دقت شود بر این که آیا تکاندهندگی اثر از قدرت فیلمساز میآید یا از تاثیر موضوع کودککشی.
وی ضمن بیان اینکه با جشنوارههای منطقهای توافقاتی وجود دارد، عنوان کرد: قطعا تعدادی از آثاری که از جشنواره بیرون میمانند، بی کیفیت نیستند. بلکه در رقابت با آثار قوی بیرون ماندهاند. لزوم برگزاری جشنوارههای منطقهای همین است. ما نمیتوانیم به این دلیل که در استانهای محروم تجهیزات چندانی برای فیلمسازی نیست در جشنواره فیلم کوتاه تهران بعضا به برخی آثار تولید شده در آنها توجه کنیم اما میتوانیم در سطح استانها به آنها توجه کنیم.
وی درباره بخش بینالملل بیان کرد: جشنواره قرار است به شکل حضوری برگزار شود و سعیمان این است مهمانان داخلی و خارجی را داشته باشیم. در سالهای کرونا جشنواره متمرکز بر تهران بود و آنچنان مهمان نداشتیم. امسال تاکیدمان این است که فیلمسازان استانها و روسای دفاتر و داوران بینالمللی و... را دعوت کنیم. مهم این است که فضای گرمابخشی مانند دورههای گذشته داشته باشیم. پیگیری برای دعوت داوران وجود دارد اما تلاشمان این است که چهرههای مهمی از سینمای دنیا و از بخشهای مختلف را داشته باشیم. همچنین ترکیب معتبری از داوران در این دوره حضور داشته باشند و بحث ورکشاپ ها نیز پیگیری میشود.
مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران توضیح داد: در تلاش هستیم برخی از مسئولان جشنوارههارا دعوت کنیم. نگاهمان به منطقه هم هست تا بتوانیم مرجعیتی باشیم چون انجمن یک آموزشگاه سینمایی هم هست. بنای ما بر این است که در کشورهای فارسی زبان بحث آموزش سینمایی را گسترش بدهیم. تلاش داریم جشنواره برای کشورهای منطقه هم به عنوان یک رویداد مرجع معرفی شود.
*دلمان برای شلوغی و استقبال از جشنواره تنگ شده است
دبیر جشنواره درباره ساز و کار پخش آثار بیان کرد: در حوزه ساز و کار پخش یک آشفتگی در دورههای قبل داشتیم که با شرایط کرونایی دلمان برای همان آشفتگی تنگ شد؛ دوست داریم امسال بچهها از فیلمها استقبال کنند. فکر میکنیم این عطش در فضای فیلم کوتاه وجود دارد. به احتمال زیاد بلیتفروشی را دوباره خواهیم داشت. در حوزه چینش و باکسبندی و پخش فیلمها در سالنها باید پیگیریهایی داشته باشیم زیرا واقعیت این است که سالن سینمای مناسبی که جوابگوی جشنواره فیلم کوتاه تهران در حد استاندارد باشد، در تهران نداریم. حدس ما این است که استقبال در بخش داخلی بیشتر باشد. برخی اوقات مخیر بین دو موضوع هستیم؛ برگزاری جشنواره در جایی که ظرفیت کمی دارد اما حس و حال جشنواره دارد یا برگزاری در جایی که ظرفیت بیشتری دارد اما حس و حال جشنواره را منتقل نمیکند. ما این مشورت را از دوستان میگیریم حتما نارساییهایی در این دوره هم خواهیم داشت چون به هر حال استقبال زیاد است.
*ممیزی وجود دارد اما گاهی دربارهاش اغراق میشود
دبیر جشنواره گفت: امیدواریم جشنوارهای با سلایق مختلف برگزار کنیم اما حتما اعتراضاتی وجود خواهد داشت. هیچ فیلمسازی که فیلمش حذف شده فکر نمیکند فیلمش ضعیف بوده بلکه فکر میکند حاصل ممیزی بوده است. از برادرم سیدصادق موسوی دفاع میکنم؛ اگر به برگزیدگان ایسفا توجه کنید، میبینید که در سی و هشتمین جشنواره فیلم کوتاه تهران فضای رسانهای این بود که بسیاری از فیلمها به دلیل ممیزی حذف شدهاند اما چرا همان فیلمها در ایسفا هم نبودند؟ مسأله این است که گاهی فضایی پیش میآید که عادلانه نیست. گاهی میبینیم که دوستان دنبال دلیل دیگری برای حذف اثرشان میگردند در حالی که آثارشان ضعیف بوده است . نمیخواهیم انکار کنیم ممیزی وجود ندارد اما اینطور تصور میشود که سهم زیادی از نبودن یک اثر در جشنواره دارد. البته در دورههای قبل درباره تعدادی معدودی فیلمها بدسلیقگی شد که میتوانستند در جشنواره باشند اما غیر این این چند فیلم محدود، فیلمهای دیگر دچار این اتفاق نشدند. من حتی در پاتوقهای فیلم حاضر نیستم مرزهای اخلاقی جابهجا شود اما در آنجا فیلمهای مختلفی داشتهایم. توافق ما با سازمان سینمایی این بوده که بتوانیم درباره فیلمهای سیاسی گفتگو کنیم.
مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران همچنین با اشاره به نشستها بیان کرد: نشستهای «۲۰.۳۹» را خواهیم داشت که نشستها حول محور ژانر است. حتی تلاش میکنیم کیفیت آنها را افزایش دهیم.