جنگ روسیه و غرب فرصت خوبی برای افشاگریهای پرستیوی است
- شناسه خبر: 46674
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
هنرمندنیوز: در آستانه این تحول اساسی در ساختار جهانی قدرت، باید بررسی کرد که رسانه های بین الملل در ساختار قدرت سیاسی و اقتصادی جهان چه نقشی ایفا می کنند؟ و رسانه های مستقلی مانند پرس تی وی چه فرصت ها و چالش هایی خواهند داشت؟
عطا بهرامی کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه جهان امروز تفاوت بسیاری با نظامی دارد که از سال ۱۹۴۵ در عالم وجود آمده بود تاکید کرد: بعد از جنگ جهانی دوم ابتدا غرب بر نیمی از دنیا مسلط بود و از سال ۱۹۹۲ این نظام هژمونیک بر کل جهان استیلا یافت.
وی افزود: نظام سلطه در ذات خود دلار محور بود و ساختاری متشکل از نهادهای جهانی را در اختیار داشت تا سلطه ای مبتنی بر رضایت و در اصل فریب را بر سراسر دنیا اجرا کنند.
این کارشناس بین الملل اشاره به اینکه نظام هژمونیک ساختاری متفاوت با دوران استعمار دارد چرا که از طریق نهادهای جهانی به مدیریت کشورها اقدام می کند اظهار داشت: در چنین وضعیتی همه این تصور را داشتند که بانک جهانی و صندوق بین المللی پول در حال فعالیت بانکی هستند در حالیکه آنها در حال مدیریت دیگر کشورها از طریق ابزار بدهی بوده اند.
بهرامی ادامه داد: اگر رسانه ای مانند پرس تی وی قصد افشاگری درباره این ساختار را داشت و نشان می داد که استفاده از ابزار بدهی توسط غرب، روشی برای استیلا بر کشورهاست، این فعالیت گامی بسیار سخت بود، چرا که این تصور [به صورت پیش فرض] در افکار عمومی نقش بسته بود که ساختارهای مالی دنیا مانند بانک جهانی، صندوق بین المللی پول و سازمان تجارت جهانی در حال پرداخت وام به دولتها، نزدیک کردن کشورها و برداشتن تعرفه ها هستند.
وی توضیح داد: در حقیقت زمانی که بانک جهانی به کشورها وام می داد و آنها رونق ظاهری داشتند مورد تحسین رسانه های غرب بودند اما آن هنگام که اقتصاد کشورهایی که فرامین بانک جهانی را اطاعت کرده بودند، ورشکست می کردند، دیگر رسانه ها ساکت می شدند.
این دانش آموخته اقتصاد سیاسی افزود: بحران شدید مالی در آرژانتین سال ۲۰۰۰ و «بحران تکیلا» در مکزیک، بحران گسترده مالی در اندونزی، مالزی و تایلند در سال ۱۹۹۷ که به ورشکستگی آن کشورها و سقوط دولت ها انجامید و برخی درگیر کودتا و تجزیه شدند (مانند جدای تی مور شرقی از اندونزی) نمونه هایی از این به زیر سلطه درآوردن بودند. از طرف دیگر رسانه های وابسته به غرب هم از نظر تعداد افزون تر از رسانه های آلترناتیو هستند هم بیشتر هزینه می کنند.
کارشناس بین الملل گفت: از زمان جنگ اخیر اوکراین، جهان به چرخه هرج و مرج اقتصادی وارد شد و شرایط دنیا به سمت چند قطبی شدن حرکت خواهد کرد. در این شرایط قطب غربی دارای رسانه های قوی است اما مثلا روسیه همه رسانه هایی مانند راشا تودی و اسپوتنیک که از دوران جنگ گرجستان در سال ۲۰۰۸ ایجاد کرده بود را ناکارآمد یافت به شکلی که در همان روزهای ابتدای نبرد اوکراین، جنگ رسانه ای را واگذار کرد.
بهرامی تصریح کرد: رسانه های غربی به دلیل اهمیتی که جنگ اوکراین در آینده نظام اقتصادی جهان دارد خیلی پر رنگ، تلفات ناشی از آتشباری روسیه را آب وتاب می دهند اما در طرف مقابل آنها، رسانه های روسی حتی جنایت های آشکار نئونازی های اوکراین را نتوانستند به خوبی به جهان معرفی کنند.
وی خاطرنشان کرد: فقدان رسانه های قوی در مقابل غرب، فرصت بسیار عالی برای پرس تی وی ایران فراهم می کند که اخبار دو طرف جنگ را با صحت و بی طرفی اما جهانی معرفی کند و این خلا و کمبود رسانه مستقل در جهان را پُر کند.