بخت سینمای اسپانیول در اسکارهای ۲۰۲۲
- شناسه خبر: 43212
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
هنرمندنیوز: سینمای اسپانیولی با ربودن جایزه خرس طلای فستیوال برلن برای فیلم ” آکاراز”، ساخته “کلارا سیمون”، مطرح شد و سپس نام چهار اسپانیولی دیگر از جمله زوج “پنه لوپه کروز” و “خاویر باردم”، “آلبرتو ایگلزیاس”، آهنگساز فیلم، فیلم کوتاه ” برق پاک کن”، ساخته “آلبرتو میه لگو” نیز در فهرست جوایز اسکار قرار داده شد..
از همه مهم تر این که “پنه لوپه کروز” برای فیلم “مادران موازی”، ساخته “پدرو المودووار”، نامزد می شود که در آن به اسپانیولی سخن می گوید و این نادر است. گفته می شود که این هنرپیشه ممکن است امسال ریاست هیات داوران کن را نیز بر عهده داشته باشد. ریاستی که در سال ۲۰۱۷ به “پدرو آلمودووار”، سرشناس ترین کارگردان اسپانیولی در جهان، داده شده بود. البته درسال ۲۰۰۹، “پنه لوپه کروز” جایزه اسکاری را برای نقش آفرینی در فیلم ” ویکی، کریستینا، بارسلونا”، ساخته “وودی آلن” ربوده بود. اما این بار چنانچه این جایزه را برباید، برای فیلمی خواهد بود که صد در صد اسپانیولی است. آهنگساز فیلم، “آلبرتو ایگلزیاس” هم برای چهارمین بار نامزد یک جایزه اسکار شده است. او که از بیست سال پیش در ۱۳ پروژه فیلم با “آلمودوار” همکاری داشته، در مورد این رستاخیز سینمای اسپانیا می گوید نباید آن را یک رخداد مقطعی دانست بلکه از پیامد کار مدرسه های سینما و عشق کسانی ناشی می شود که از آنها بیرون می آیند.
این درست است که سینمای اسپانیا چندان جلوه ای در فستیوال های بین المللی نداشته و حتا فیلمی چون “دیگران” ، ساخته “الخاندرو آمنبار”، با بازی “نیکول کیدمن”، اسپانیولی خوانده نمی شد. خود اسپانیولی ها هم ، به گفته کارشناسان سینمای این کشور، فیلم های خود را ضعیف توصیف می کردند.
الته این درست است گه صنعت سینما در اسپانیا به اندازه فرانسه توسط نهاد های دولتی حمایت نمی شود اما با شکوفائی پلتفورم ها، به گفته “خوزه لوئیس ربوردینوس“، رئیس فستیوال “سن سباستین”، تولیدات سمعی و بصری در اسپانیا بسیار زیاد شده و کار برای تکنیسین های اسپانیولی، که به گفته وی، از بهترین ها هستند، افزایش یافته است. طبیعت این کشور هم نقش مهمی دارد و پس از وسترن های آمریکائی از سالهای ۱۹۶۰ به این سو، پلتفورم ها و به ویژه نتفلیکس، که در سال ۲۰۱۹، استودیوهائی در مادرید گشوده، به ساختن سریال های زیادی پرداخته اند. نتیجه آن تهیه سریال های پر طرفداری چون “خانه پاپل” و یا “نخبه” شده است.
ازجای سینمای اسپانیا در اسکارها سخن رفت، اما مراسمی که در روز ۲۷ مارس برگزار خواهد شد، در شرایطی انجام خواهد گرفت که جنگ در اوکرائین و پیامد های آن همه جهان را تهدید می کند و همه می دانند که صحنه برگزاری این جایزه ها همواره مکانی برای شماری اعتراض بوده است. پیش تر “لئوناردو دی کاپریو” به گرم شدن زمین و دگرگونی های آب و هوائی اشاره کرده و “جوآکین فنیکس” به لقاح مصنوعی گاوها اعتراض نموده بود. حال، هالی وود نمی داند با این تنش چه کند چون واکنش ها نباید به شکل تبلیغ و یا دادن درسی باشد. که در این صورت کارآ نخواهد بود. فراموش نکنیم که چندی پیش “شان پن” برای ساختن مستندی به اوکرائین رفته بود و “ارنولد شوارتسنگر” در یک ویدئو ار ولادیمیر پوتین خواسته بود به این جنگ پایان دهد.
حال باید دید چگونه هنرمندان حاضر درمراسم جایزه های اسکار از این تنش سخن خواهند گفت و برد آن چه اندازه خواهد بود ؟
«شهلا رستمی»