سریالی پر هیاهو که بیشترین تماشاگر را از همان آغاز نمایش برای نتفلیکس به ارمغان آورد
- شناسه خبر: 33881
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
هنرمندنیوز: این سریال داستانی، که رکورد شکن ترین سریالدرتاریخ نتفلیکس، از همان آغاز پخشش، به شمار می آید (۱۱۱ میلیون خانواده در هفته نخست) و در روز ۱۷ سپتامبر نمایش آن آغاز گردید، ۴۵۶ شرکت کننده را نشان می دهد، که برای ریودن ۳۰ میلیون یورو جایزه، کاندیدای شرکت دریک بازی بچه گانه شده اند. بازی ای که سرانجام آن مرگ و یا ربودن این مبلغ است. اینها که همگی با بدهی های کلان روبرو هستند واز پس آن بر نمی آیند،نمادی هستند از جامعه ای که، ناهنجاریهای اقتصادی برای آنان به وجود آوردو برای برای رهائی از خشونت بسیار آن به بازی مرگبار”حوهر کشنده اختاپوس” تن در می دهند.
به گفته یک خبرنگار فرانسوی به نام “فردریک اوژاردیس”، که ۱۶ سال در کره جنوبی زندگی کرده، علت بدهیهای کلان آنها در این است که بانک های کره جنوبی به آسانی به همه وام می دهند تا آنها به کسب و کار بپردازند. اما اگر این کسب و کار به نتیجه نرسید و آنها نتوانستند در آمدی به دست آورند، نظامی برای هواداری از آنها وجود ندارد در حالی که بدهی ها همه ماهه حریان پیدا می کنند. اما این افراد چون نمی توانند آن را بپردازند، ناچار می شوند برای باز پرداخت اقساط خود به وام دهندگان خصوصی (در اصل مافیائی) روی بیآورند و وام هائی بابهره بسیار بالا از آنها بگیرند. در صورت سرپیچی یا ناتوانی در پرداخت این بدهی ها، این مافیا هر خشونتی را که لازم باشد بر آنها روا می دارد.
در سریال ” بازی حوهر کشنده اختاپوس”، “سئونگ جی هون” (نفر شماری ۴۵۶) در چنین وضعی فرار گرفته و حتا هنگامی که در شرط بندی ها پیروز می شود، طلبکاران این مبلغ ها را از او می گیرند. برای ادامه زندگی، “سئونگ جی هون” سر بار مادر پیرش می شود که ناچار است برای نان روزمره خود هنوز کار کند. این مادر پیر بیماری قند دارد و می بایست برای نجات پایش یک عمل جراحی انجام بدهد اما نظر به بالا بودن هزینه های پزشگی، توان آن را ندارد. این نشان می دهدکه چتر کمک های اجتماعی کشورهای اروپائی در آنجا و جود ندارد و یا بسیار ناچیز است . از این رو کره ای ها ، درصورت مشکل مالی، خیلی زود در گرداب دشواریها غرق می شوند. در صورت بیماری، هزینه های پزشگی آنان ۳۰% کل هزینه های پزشگی را در سال ۲۰۱۹ تشکیل می داد در حالی که این هزینه ها برای فرانسویان ۹% بود. بدین معنا که اگر کره ای ها بیمه خوبی نداشته باشند، در صورت بیماری، ناچارند برای مداوی خود وام بگیرند و، بدین ترتیب، بخت رفتن فرزندانشان را به دانشگاه و ادامه تحصیلات از آنها بگیرند.
از این رو کارگردان، نه تنها به این دشواری ژرف جامعه کره ای جنوبی پرداخته، بلکه با گزینش “کانگ سائه بیوئوک”، یک مهاجر از کره شمالی، این دشواری دیگر را هم برجسته می سازد. این دختر، که همراه با برادر کوچکش، از کره شمالی گریخته، به شدت کار می کند تا به والدین خویش کمک کند. او در عین حال با طمع زیاد قاچاقچیانی رویروست که او را از مرز رد کرده اند و می خواهد با شرکت در این بازی، پول لازم را برای رهائی از آنها به دست بیاورد. فیلم از این دیدگاه هم اهمیت پیدا می کند چرا که این قاچاقچیان، به دلیل کنترل روز افزون، مبلغ بیشتری برای عبور شهر وندان کره شمالی از مرز درخواست می کنند. مسکل دیگر این مهاجران این است که همه آنها را جاسوس کره شمالی می دانند و چون لهجه دارند خیلی زود شناخته می شوند و توسط شهروندان کره جنوبی تحقیر می گردند.
مهاجران دیگر نیز فراموش نشده اند و سرنوشت آنها هم از ورای شخصیت های دیگر فیلم به تصویر کشیده می شود.
تحصیل کرده های کره جنوبی، که بدهی های بسیاری به بار آورده اند، هم یکی از نکات جالب فیلم است چرا که نشان می دهند که علیرغم همه تلاشی که والدین کره ای برای بهبود دانش و تحصیلات فرزندانشان می کنند و برای آن هزینه ی بالائی می پردازند تا آینده آنها تامین شود، نظام لجام گسیخته از یک چنین شکست هائی هم آنان را بری نمی دارد.
” بازی حوهر کشنده اختاپوس” بر شکاف بزرگی انگشت می نهد که بین خانواده های متوسط بدهکارو خانواده های ثروتمند به وجود آمده و این طبقه دوم برای دیدن این بازی وحشتناک و لذت از آن به تماشا می نشیند.
شماری علت پیروزی چشمگیر این سریال رادر بازار یابی بسیار خوب نتفلیکس می دانند که پس از پیروزی جهانی سریال “خانه پاپل” و لوپن، بر تولیدات در زبانهای دیگر، غیر از زبان انگلیسی، تاکید کرد. کره جنوبی هم از زاویه تهیه سریال و فیلم، با اختصاص ۴۳۲ میلیون یورور در سال، در صدر کشورهای آسیای جنوب شرقی قرار می گیرد. از سوی دیگر، این سریال هم زمان در روز ۱۷ سپتامبر در ۱۰۰ کشور به نمایش در آمد. جنبه های زیبائی شناختی و گزینش رنگ هاو نمادها، سناریوی خوب و مورد انتقاد قرار دادن کاپیتالیسم، آن هم در حالی که همین انتقاد میلیون ها یورو برای نتفلیکس به ارمغان آورده، همگی از عوامل پیروزی این سریال به شمار می ایند.
کره جنوبی، که هم اکنون هفتمین قدرت اقتصادی دنیا به شمار می آید، تا سالهای۷۰/۸۰ بسیار فقیربود. اما یک جهش شگفت انگیز در سالهای ۹۰ انجام داد و مسیر توسعه چشمگیری را پیمود. اما، علیرغم دسترسی به دمکراسی، دشورای های سیاسی وتنش اقتصادی در سالهای پایانی ۱۹۹۰، این نابرابری ها را پایه گذاشت و داده های صندوق جهانی پول در سال ۲۰۲۰، چندان حکایت از چشم اندازی روشن برای این کشور ندارند.
شاهکار دیگر سینمای کره جنوبی، فیلم “پارازیت”، ساخته “بونگ جون هو”، برنده نخل طلای فستیوال کن، هم از افزایش همین نابرابری ها سخن می گفت.
گفتنی است که بدهکاری حانواده های کره ای، بین ماه آوریل و ژوئن ۲۰۲۱، مبلغ ۳۰ میلیارد یورو بوده وبدین ترتیب بدهکاری های کل را به ۱٫۳۱۲ میلیارد یورو می رساند که تقریبا برابر درآمد ناخالص ملی این کشور است !! برای مقایسه می توان گفت که بدهی فرانسویان در سال ۲۰۲۱ برابر بوده با ۶۷% در آمد ناخالص ملی این کشور.
به هر رو خشونتی که در این فیلم دیده می شود مورد انتقاد شماری قرار گرفته و پاره ای از روانشناسان کودک می گویند که این خشونت می تواند بر کودکان، که هنوز امکان فاصله گیری از دنیای تصویر راندارند، تاثیر بد بگذارد. آنها نمی توانند این را درک کنند که چرا در یک رقابت، بازندگان باید کشته شوند !! به هر رو محدودیت سنی بر روی فیلم اورده شده است. به والدین نوجوانان هم توصیه می شود که چنانچه فرزندشان خواستار دیدن این فیلم بود، او را همراهی کنند تا بتوانند معنای نهفته آن را برایش بشکافند.
شهلا رستمی