۱۹ مه : روزی که فرهنگ در فرانسه به آزادی دست یافت
- شناسه خبر: 23344
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
هنرمندنیوز: شادی و خشنودی مردم از دستیابی به فرهنگ و پیش از آن نوشیدن فهوه ای در تراس کافه ها به گونه ای شبیه به شادی آنها در سال ۱۹۴۵، دز زوز ازادی این کشور از یوغ نیروهای اشغالی آلمانی در پایان جنگ جهانی دوم بود. رسانه ها هم از بامداد، با آنها همراه شدند و حتا صدای تهیه نخستین فهوه را پخش کردند !!
“امانوئل ماکرون”، رئیس جمهوری فرانسه، همراه با نخست وزیرش و شماری وزیر دیگر در تراس های کافه ها به نوشیدن نخستین قهوه ی بامدادی پرداختند.
سینما ها هم، که ۳۰۰ روز تعطیل بودند، به دلیل فرنطینه شبانه و علیرغم افزایش دو ساعت به ساعت های رفت و آمد در شهرها (از ۱۹ به ۲۱)، نمی توانند تا دست کم تاریخ ۹ ژوئن، سانس های شبانه داشته باشند، نخستین فیلم بامدادی خود را برای ساعت ۸:۲۰ برنامه ریزی کرده بودند.
فرانسوی های بی تاب و تشنه ی عادت های فرهنگی خویش، به دلیل بالا بودن شمار فیلم ها و دسترسی به۳۵% صندلی های درو ن سالن ها به دلیل مفررات بهداشتی (که دست کم تا دو هفته دیگر ادامه خواهد داشت و به شکل تدریجی افزایش خواهد یافت) از همان آغاز در برابر شماری از سینما ها صف بسته بودند. البته دیدن بیش از ۴۰۰ فیلم در نوبت، که تها ۴۰ تای آنها این هفته به روی پرده سینما ها آمده اند، چندان کار آسانی نخواهد بود. اما سینما داران و مسئولان دیگر با در نظر گرفتن استفبال چشمگیر مردم به آینده امیدوار شده اند.
پاره ای از استانها ابتکار خوبی زده اند : در استان بزرگ شرقی، جوانان بین ۱۵ تا ۲۹ سال خواهند توانست ۴۰٫۰۰۰ بلیطی را که برای آنها در نظر گرفته شده، به بهای یک یورو بخرند. البته هر نفر خواهد توانست پنج بلیط به این بها، از روز دوم ژوئن، خریداری کند.
از روز ۳۰ ژوئن، روز جشن سینما، تا ۴ ژوئیه، همگان و برای همه سانس ها خواهند توانست بلیط ۴ یوروئی برای دیدن فیلم ها بخرند (بهای بلیط به شکل متوسط ۱۰ یورو است)
از باز شدن مکان های فرهنگی سخن رفت. بد نیست به مورد تنها یک تآتر که یازنشد، تآتر “اودئون” اشاره کنم که از روز ۴ ماه مارس گذشته در اشغال کار کنان این حرفه، در اعتراض به وضع کاری و فراموش شدگی شان است. در میان ۶ درخواست آنان، به ویژه لغو قانون اصلاح بیمه بیکاری قرار می گیرد که قرار است در روز اول ژوئیه به اجرا درآید. آنها خواستار این هستند که افزون بر “سال سفید”ی (بدون در آمد) که گذراندند و دولت کمک های خود را به انها برای مدت چهار ماه بیشتر تمدید کرد، آین “سال سفید” یک سال دیگر تمدید گردد.
این ۴۲ نفر به نوبت به اشغال تآتر ادامه می دهند و در آنجا می خوابند و زندگی می کنند.
گفتنی است که دولت فرانسه بیش از همه کشورهای اروپائی و پیشرفته ، در این سال کرونا زده به شهروندان آسیب دیده اش یاری رسانده.
جای بزرگ فرهنگ در این کشور از سال ۱۹۸۱، و رسیدن فرانسوآ میتران و چپ فرانسه به قدرت، با افزایش بودجه فرهنگ پر رنگ تر شد (و به دوبرابر گذشته یعنی از ۰،۴۶ به ۰،۷۶ رسید) و حتا در سالهای تنش زده آن دوران، بودجه فرهنگ ۰،۹% افزایش یافت . وزیر فرهنگ او، جک لانگ، که ۱۲ سال در این سمت ماند، مبتکر شمار بالائی فعالیت فرهنگی و از جمله، روز موسیقی، در روز ۲۱ ژوئن، است که امروزه در شمار بسیاری از کشورهای جهان نیز برگذار می گردد.
“شهلا رستمی”