لزوم راهاندازی مرجعی تخصصی در ارائه مد بر اساس نیاز جامعه امروز ایران / تغییر فرهنگ و سبک پوشاک زنان و مردان از طریق ذائقهسازی رسانههای خارجی
- شناسه خبر: 23589
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
هنرمندنیوز: سیده راضیه ابراهیمیان، کارشناس ارشد طراحی پارچه و لباس، طراح برند «ابرا دیزاین»، مدرس دانشگاه و داور جشنوارههای فجر و خصوصی و همچنین مدیرمسئول فصلنامه «آستین» که بیش از دو دهه به فعالیت مؤثر در عرصه طراحی، دوخت، مدلینگ، تدریس و تآلیف در حوزه مد و لباس اختصاص داده است و در همین راستا موفق به کسب تقدیرنامههای مختلف از کارگروه ساماندهی مد و لباس و همچنین بنیاد ملی مد و لباس ایرانی اسلامی در جشنوارهها و نمایشگاههای مختلف ازجمله جشنواره مد و لباس فجر شده است. با وی در مورد نقش طراحان لباس در دهه ۹۰ و نقش آنها در سبک پوشش زنان ایرانی گفتگویی داشتهایم که در ادامه میخوانید:
راز موفقیت طراحی لباس و موانع و مشکلات موجود در این حرفه را در چه میبینید؟
جهان بینی و تفکر امری ضروری برای یک طراح لباس موفق است کسی که به آنچه در امور روزمره پیرامونش میگذرد اکتفا نمیکند و ابتدا سطح دانش خود را در زمینههای تاریخ هنر، فرهنگ، جامعه شناسی، اقتصاد و… کشورش و همچنین سایر کشورها بالا میبرد و سپس با یادگیری فنون مرتبط با رشتهی خود با شجاعت دست به آزمون و خطا میزند قطعا توانایی بیشتری در خلق آثاری متفاوت و موفق خواهد داشت. کمبود منابع علمی و نبود مسیری مدون برای این رشته و همچنین نداشتن فضایی مناسب و قابل اعتماد برای کسب تجربه و قرارگیری در مسیر رشد و حضور پررنگ افراد سودجو و کلاه بردار از موانع و مشکلات این حرفه در ایران است.
مزایا و مشکلات حال حاضر در (پوشاک زنان) از دید شما چیست؟
تنوع رنگها و برشها و استفاده و کاربرد پارچههای سنتی و یراقها و متریالهای سنتی به تولید پوشاک زنان در داخل کشور و ایجاد مشاغل خانگی کمک بسیار کرده است.
نبود مرجعی که به صورت تخصصی به ارائه مد روز بر اساس نیاز جامعه امروز ایران بپردازد و به راحتی بدون دخالت حوزههای غیر مرتبط در دسترس عموم جامعه قرار بگیرد از مشکلات پوشاک زنان است.
میزان رقابت در این حرفه در چه سطحی قرار دارد؟
افرادی که با واقع گرایی به دنبال دانش مسئله یابی، دانش مدیریتی، مزیتهای رقابتی هستند و فرایندهای تولید محتوا، تعیین خط مشی، طراحی، تولید، برندینگ، مالی، فروش، کسب و کار، بازاریابی، تبلیغات خلاقانه را در مسیر حرفهای خود دنبال میکنند.
فرایند تحصیل و تعلیم و همچنین نقد منفی و سازنده در حوزه پوشاک لازمه ی قرار گیری در مسیر رقابت این حرفه است.
با توجه به این آیتمها افراد بسیار کمی در مسیر حرفهای هستند و میتوان گفت میزان رقابت در کشور ما در سطح بسیار پایین قرار دارد.
به نظر شما آیا بازار لباس و پوشاک زنانه حال حاضر با فرهنگ ما سازگاری دارد؟
واردات و قاچاق بی رویه پوشاک غیر متعارف به بازار ایران و ذائقه سازی از طریق رسانههای خارجی و ضعف رسانههای داخلی در ارائه ی محتوا و عدم آگاهی بخشی و زیرساخت درست، فرهنگ سازی برای پوشاک زنان، مردان، و همچنین کودکان سالهاست از کنترل خارج شده است و متاسفانه میتوان گفت فقط ۳۰ درصد با فرهنگ ما سازگاری دارد.
طراحان لباس در دهه اخیر (دهه۹۰) چه نقشی در حوزه پوشاک زنان داشتند؟
جشنواره مد و لباس فجر و همچنین کارگروه ساماندهی مد و لباس اولین رویداد فرهنگی در عرصه مد و لباس کشور پس از انقلاب اسلامی بود که از سال نود آغاز به کار کرد و فرصتی را برای گرد هم آمدن و معرفی طراحان، تولیدکنندگان و فعالان این حوزه فراهم آورد.
آزمونها و خطاهای بسیاری صورت گرفت و به نظرم این مشارکتها و تعاملهای بازخورد محور با هدف فراهم کردن تسهیلات، لازمه ی قرار گیری در مسیر رشد به صورت تخصصی و باعث ایجاد چرخشهای جدیدی از وضع موجود به مطلوب شده است. در حال حاضر تاثیرات تلاشهای سالهای اخیر در مقایسه با سالهای قبل (دهه هشتاد) را از تنوع رنگها در پوششها گرفته تا استفاده ی هر چند اندک از عناصر و نشانههای فرهنگی و هنری و گرایش به عملکردهای تخصصی محور در پوشاک کاملا مشهود است.
از دیدگاه شما چه چیزهایی لازم است برای صنعتی شدن پوشاک زنان؟
شناسایی بازار هدف، ذائقه شناسی و فرایند طراحی، دنبال کردن فرایندهای دیگر مانند کنترل کیفیت محصول در سطح استانداردهای جهانی، فراهم کردن تسهیلات و جذب سرمایه، تهیه مواد اولیه مرتبط با فرایندهای تولید و … برای صنعتی شدن پوشاک زنان ضروری است.
نیازهای جامعه امروز، در این حوزه چیست؟
ایجاد فرصت برای تعامل و تحقیق، ارائه پیشنهادهای مسالمت جویانه یا نقد سازنده برای توانمندسازی افراد و مشارکت جمعی و قرار گیری در مسیر جریان سازی فرهنگی لباس و پوشاک به صورت مدون از مهم ترین نیازهای جامعه امروز این حوزه است.
پیشنهاد شما برای تاثیرگذاری و بالا بردن جایگاه طراحی لباس ایرانی در سطح بینالمللی؟
داشتن احساس مسئولیت و تعهد و دغدغههای انسانی نسبت به مسائل مرتبط با لباس و پوشاک جامعهی کشور خود با استفادهی مستقیم و یا غیر مستقیم از عناصر و نشانههای فرهنگی و هنری ایران در طراحی لباس و پوشاک، نمایش صحیح و خلاقانه بر اساس فرهنگ ایرانی قابل ارائه در سطح بین المللی قطعا تاثیرگذار خواهد بود.
توصیه شما به طراحان و عوامل تأثیر گذار در پوشاک زنان؟
تحصیل آکادمیک همراه با کار عملی را جدی بگیرند. به اطلاعات دمدستی و سطحی اکتفا نکنند. جوامع چند فرهنگی یا چندگانگی فرهنگی ازاقوام و ملیتهای گوناگون با مذاهب و پوششهای مختلف که در کنار هم زندگی میکنند را مورد بررسی و تحقیق خود قرار دهند. در پی ارائه راهکارهایی برای رفع معضلات و حل مشکلات جامعه در زمینهی پوشاک با تفکر و اندیشه، پژوهش و یادگیری فنون جدید، چشم انداز و دریچهای جدید بر روی مردم جامعه بگشایند.
و در پایان اخلاق مداری و انسان دوستی را سرلوحه کار خویش قرار دهند.
عکس:
مریم اصلانی
مبینا شعبانی