“گذر ار مرز”، انیمیشنی بسیار زیبا که سخن از دشواری های مهاجرت می گوید
- شناسه خبر: 33449
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
هنرمندنیوز: انیماتور محور فیلم خود را کتابچه نقاشی ای قرار داده که در آن شخصیت دختر، که بسیار دلاور و زرنگ است، همه ماجراهای سفر پر خطر، انسان های نیک و بد و منظره های گوناگون را به تصویر می کشد.
گرچه فیلم از معضلی بزرگ، یعنی مهاجرت اجباری، سخن می گوید، اما به دلیل زیبائی تصویر ها و فراز ونشیب های بسیار، همه گونه تماشاچی را جذب خود می کند.
ماجرا از این قرار است که پس از چپاول یک دهکده و کشتار اهالی آن توسط شبه نظامیان، شماری دیگر دست به فرار می زنند. در میان آنان خانواده ای را می بینیم که به ناچار و به دنبال فشار توسط سربازان، از دو فرزند خود جدا می شوند. این خواهر وبرادر، برای فرار از یک رژیم سرکوب گر و رسیدن به مکانی آزاد، راهی را که قرار بود با پدر و مادرشان بپیمایند، ادامه می دهند. راهی که آنها را در برابر هزار ویک دشواری می گذارد و کودکی آنها را می گیرد.
آنها با کودکان خیابانی سرگردان که در خاکروبه ها دنبال روزی خود می گردند، قاچاقچیان انسانها و کودکان که با مقامات مسئول زد وبند دارند، سیرک بازان دوره گرد که از حلقه مرزها و کنترل ها با حربه های گوناگون می گذرند، بخش هائی از راه خود را می پیمایند و از کوهستان های پربرف و جنگل های بی کران عبور می کنند تا سرانجام ، با از دست دادن ها، غم ها و مبارزه بی پایان، به سن نوجوانی می رسند . اما ماجرا ظاهرا ادامه می یابد و از پایان خوش داستان های شاه پریان در آن خبری نیست، اما آزادی هست>
فیلم از ترفند ها قصه هاو اسطوره ها یاری می گیرد تا داستانی کاملا امروزی را بیان کند. دیگر این که بیشتر چنین سوژه هائی، یعنی جابجائی اجباری کودکان و نو جوانان، در شماری فیلم به کار گرفته شده است، اما نشان دادن دشواری های چنین جابجائی و سرکوب و فشارهای سیاسی، از راه فیلم انیمیشن، نمی توانست به آسانی انجام گیرد.
بی دلیل نیست که انیماتور، که خود به خانواده ای تعلق دارد که از اوکرائین به دیگر نقاط گریخته اند ، ۱۳ سال روی این طرح کار کرده است. او این کار را برای بزرگداشت از مادرش انجام داده که نقاش بود . البته خود فیلم هم کاری است که میان نقاشی و سینما قرار می گیرد. گرچه فیلم سالها، به دلیل موضوعش، از یافتن یک تهیه کننده باز مانده بود، به دلیل خلاقیت و تکنیکش (فیلمبرداری به هنگام نقاشی بر صقحه شیشه ای)، با جان دان بی نظیر به موضوع، توانست به سرانجام برسد .
این فیلم در فستیوال فیلم های انیمیشن شهر انسی، تقدیر ویژه هیات داوران را از آن خود کرد و هم اکنون بر پرده سینماهای فرانسه است.
“شهلا رستمی”