پدیدهی “تیلور سویفت”، یا هنگامی که یک خواننده میتواند بر اقتصاد و حتی سیاست تاثیر بگذارد
- شناسه خبر: 74418
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
پس از سخن های بسیار پیرامون تاثیر افتصادی دوره کنسرت های “تیلور سویفت”، خواننده پاپ آمریکائی بر شهر ها و مکان هائی که او از آنها می گذرد، این تاثیر بزرگ آنچنان اساسی توسط دانشگاه ملبورن، در استرالیا، به شمار آورده شد که این دانشگاه را به برپائی یک سمپوزیوم برای واکاوی در این پدیده، با شرکت پژوهشگران چندین رشته ، واداشت. آین “سویقت پوزیوم”، همه جنبه های جامعه شناختی، بازرگانی، فرهنگی و حتا پزشگی پدیده سویفت، هنرمندی که میلیون ها هوادار در دنیا دارد، میلیاردر است و بسیار خوب سرمایه اش را اداره می کند، را به کار گرفت.
او کار هنری اش را خیلی زود با موسیقی “کانتری” آغاز کرد، پیش از آن و در دوازده سالگی به چندین کلاس کمدی موزیکال در نیویورک رفت . سپس، پدر و مادرش ، برای کمک به پرورش موسیقائی او در زمینه “کانتری”، به ” نشویل” تغییر حا دادند. “تیلور سویقت” در آغاز به آموختن گیتار و به نوشتن ترانه هایش پرداخت. چندی نگذشت که او دید ها را یه خود جلب کزد. اما چون پانزده ساله بود، نمی توانست با کمپانی های بزرگ قرار داد ببندد. در این میان، “تیلور سویفت” نوجوان توانست به کمک یک شرکت صقحه پر کنی بسیار کوچک و شعرهای ترانه هایش که بیشتر نزدیک به پاپ بود و از دل هم سن سال های خودش سخن می گفت، جائی برای خود بازکند. درسال ۲۰۱۲، “تیلور سویفت”نخستین البوم پاپ خود “قرمز” را راهی بازار کرد که در آن از زندگی شخصی خودش سخن می گفت.
انباشته ای از توانمندی
نتیجه ای که به دست آمد این بود که این خواننده آنچنان توانائی و تاثیری پیدا کرده که تا کنون هیچ کس در دنیای موسیقی از آن برخوردار نبوده است.
پزوهشگران نیز دیدند که، با نگه داشتن روحیه انتقادی، می بایست از این پدیده درس بگیرند.
حال ببینیم این توانائی ها از چه جاهائی برمی خیزند.
سال گذشته ، در کلاسی در دانشگاه “گان” در بلزیک، شعر ترانه های او مورد واکاوی قرار گرفته از آن به عنوان جستارهای ادبی دست بالا نام برده شد.
پزوهشگران سمپوزیوم ملبورن بر این انگشت نهادند که ضرب آهنگ ترانه های او می تواند به بازگرداندن ریتم قلبی به حالت طبیعی کمک کند. البته در گذشته نیز، ترانه ی بسیار مردمی “زنده ماندن”، کار گروه “بی جیز” سالها برای کمک به نرمال کردن ریتم قلبی و نقس کشیدن طبیعی درچند مرکز پزشگی به کار گرفته شده بود، اما پژوهشگران دیدند که ترانه های “تیلورسویفت” ضرب آهنگ های مناسبی در هر دفیفه دارند. و این را جوانان حس کرده اند. این جوانان همچنین به او به عنوان یک میلیاردر توانمند نگاه نمی کنند، بلکه او را دوستی می دانند که کنار خانه شان زندگی می کند.
تاثیر افتصادی
پژو هشگران دریافتند که تاثیر افتصادی دوره کنسرت های “تیلور سویفت” بر اقتصاد یک شهر، وسیله های رفت وآمد، رستوران، هتل و بسیاری از کسب و کار وابسته به این بخش ها بسیار چشمگیر است. بنابراین مسئولان شهری همه تلاش می کنند که او کنسرتی در شهرشان برپاکند. حضور او در استادیوم برای دلگرمی دوست پسرش “تریویس کلسی”، یکی از بازیکنان تیم برنده “سوپر بال” فوتبال آمریکا، تیم “چیفز” کانزاس سیتی، یکی از این تاثیرهاست. “تیلور سویفت” که از پائیز گذشته تاکنون در دوازده بازی حضور داشته، سبب شده که برای دیدن چند لحظه چهره وی، شمار نوجوانان بیننده ۱۲ تا ۱۷ ساله در برابر تلویزیون ۵۳% و زنان ۳۵ سال به بالا ۳۴%، افزایش داشته باشد. افزایش شمار بینندگان، به خودی خود، به معنای سود بیشتر برای آگهی های بازرگانی است، از روژ لب گرفته تا آب معدنی و بسیاری از کالاهای دیگر. از این روست که بهای هر سی ثانیه آگهی به ۷ میلیون دلار رسید. بهای بلیط ها نیز از این افزایش بری نماند و به ۹۰۰۰ دلار برای شماری از جاها رسید. تماشا کنندگان این باری، نسبت به سال گذشته، از ۱۱۵٫۱ میلیون نفر به ۱۲۳٫۴ میلیون رسید.
یکی از جامعه شناسان این سمپوزیوم می گوید که “تیلور سویفت” به خوبی می داند چگونه هوادارانش را، با احترام و توجه به آنان، به خرج کردن پولشان برانگیزد. به گفته ی کارشناسی دیگر، او بسیار تیزهوش است و با هوادارانش بسیار خوب پیوندمی زند. آنها را با خود همراه می سازد. یکی از هوادارانش که زنی بی پناه و بی پول با نوازدی کوچک بوده، گفته است که “تیلور سویفت” برای وی خانه خریده است. کم نیستند کسانی که ناگهان به درون خانه اش دعوت می شوند و می توانند آخرین کارهایش را گوش کنند.
وزنه “تیلور سویفت” در مبارزات انتخاباتی آمریکا
کسی که در ماه دسامبر گذشته، به عنوان شخصیت سال توسط محله “تایم” برگزیده شد وعکسش جای عکس “زلینسکی” را گرفت، با گرفتن ۱۴ “گرامی آوارد”، توانست بیش از هر هنرمند دیگری این جایزه را به دست آورد و “فرانک سیناترا” و “استیوی واندر” را پشت سر بگذارد، جای ویژه ای در دل آمریکائیان دارد و می تواند با این محبوبیت بزرگ، ترازوی انتخاباتی را به یک سو یا سوی دیگر پائین ببرد.
در سال ۲۰۱۸، چند روز مانده به انتخابات میان دوره ای در آمریکا، “تیلور سویفت” که هرگز از سیاست سحن نگفته بود، بر روی صفحه اینستاگرام خود از کاندیداری دمکرات در ایالت “تنسی” هواداری کرد. او این کار را با هوشمندی انجام داد و گفت به کاندیدائی رای می دهد که با قانون سقط جنین مخالفت نکند و هوادار تئوری های نزاد پرستانه نباشد. او همچنین با هواداری از آزادی بیان ار جوانان می خواهد بروند به کسانی رای بدهند که با آرمان های آنان هم خوانی دارند. پس ازان، ۷۰٫۰۰۰ جوان پای صندق های رای رفتند. او می گوید با این توانمندی که دارد باید کقه ترازو را به سوی ارزش هائی پائین بیاورد که دلمشعولی او را تشکیل می دهند. پس از آن هواداری او از زوج حکومتی “بایدن/هاریس” به روشنی انجام گرفت.
با داشتن ۹۵ میلیون نقز که او را روی ایکس و ۲۸۰ میلیون روی اینستاگرام دنبال می کنند، همه ی سیاستمدران آمریکائی را بدین اندیشه وا داشنه که او می تواند نقشی بی چند و چون در سرنوشت آرا بازی کند. چون ۵۲% آمریکائیان او را دوست می دارند و می توان گفت که اکنون او کما بیش به یک زن سیاسی تبدیل شده و “ترامپ” وهواردانش از این توانمندی او وجائی که یافته ، بیش ار پیش می ترسند. حالب این جاست که اتحادیه ی اروپا هم از “تیلور سویفت” خواسته که فراخوانی به جوانان این قاره برای شرکت در انتخابات آینده این پارلمان بقرستد.
هوشمندی در اهمیت دادن به کاستی های کوچک
در حالی که دارائی “تیلور سویفت” حدود یک میلیارد دلار بر آورد شده، یکی از کارهای بی پیشینه ی او که تاکنون کسی انجام نداده، دوباره ضبط کردن تک تک ترانه های سالهای آغازین کارش است که دیگر مالک آنها نیست و حق بهره برداری از آنها را ندارد. او این مجموعه ی در حال شکل گیری را “ورژن نیلور” نام نهاده است. بدین ترتیب او می تواند این صفحات را در دسترس هوادارا نش بگذارد و سودش را دریافت کند..
نکته دیگر این که، درسال ۲۰۱۹، در یک کنسرت نسبتا کوچک در فرانسه، او به دلیل فروش نه چندان چشمگیر صفحاتش دراین کشور پی می برد. دشواری ای که یک دلیل آن، نفهمیدن شعر ترانه هاست که با مهارت بسیار نوشته شده اما فرانسویان بسیاری انگلیسی نمی دانند. در عین حال فرانسوی ها او را کالائی شسته و روفته و آمریکائی می دانستند که موسیقی پاپ اجرا می کند و شعر وموسیقی اش را خودش می نویسد. اما پس از دوران کوید و دستیابی بیشتر جوانان به معنای ترانه های او، کم کم ورق برگشت و بلیط های او به شکلی باورنکردنی به فروش می رسد.. “تیلور سویقت”، دیگر دحنر آمریکا خوانده نمی شود، بلکه جنبه جهانی پیدا کرده است. حال همه هوادارن تازه ی او در انتظار کنسرت هائی هستند که او در روزها ۹، ۱۰، ۱۱ و ۱۲ ماه می در پاریس اجرا خواهد کرد.
«شهلا رستمی»