هیات داوران بخش اصلی ۷۶مین فستیوال کن و ویژگیهای آن
- شناسه خبر: 62482
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
هنرمندنیوز: این بار همچنین فستیوال کن، در کنار ” روبن اسلوند”، که دوربار نخل طلا را ربوده، نسلی از هنرمندان را برگزیده که هم می توانند کارگردانی کنند، هم آواز بخوانند و هم بازیگر باشند.
بنابراین، ” مریم توزانی”، کارگردان مراکشی، “دونی منوشه”، هنرپیشه فرانسوی، “روناگو نیونی”، فیلمنامه نویس و کار گردان بریتانیائی-زامبیائی، “بری لارسون” هنرپیشه و کارگردان آمریکائی ، “پل دانو”، هنرپیشه آمریکائی و “دامین شیفرون”، کارگردان آرژانتینی به این گروه دعوت شده اند.
این هیات ۲۱ فیلم گنجانده شده در این بخش (تا این ساعت) را داوری خواهند کرد و در روز ۲۷ مه جایزه های خود را خواهند داد. سپس فیلم انیمیشن “ابتدائی”، ساخته “پتر زون” فستیوال را به پایان خواهد رساند.
“مایکل دوگلاس” و نخل طلای افتخاری
پیش از این هنرپیشه سرشناس و فرزند “کرک دوگلاس” افسانه ای، از کسانی چون “فارست وایتکر”، “آنیس واردا”، “جودی فاستر” و یا “مانوئل د الیویرا” بدین ترتیب بزرگداشت انجام گرفته بود.
در ۷۶ مین برگزاری خود، فستیوال کن تصمیم گرفت که نخل طلای افتخاری خود را، در مراسم گشایش، به این هنزپیشه پر پیشینه وبزرگ سینمای آمریکا اعطا کند. این مراسم به شکل مستقیم از کانال ۲ فرانسه و “بروت” پخش خواهد شد.
“مایکل دوگلاس”، در مطلبی نوشت : ” آمدن به کن همواره به سان کشیدن نفسی تازه برای من است چرا که این فستیوال از دیرباز محل فوق العاده ای برای آفرینندگان، آثار هنری بی باک و داستان های جذاب بوده است. از همان سال ۱۹۷۹ که با فیلم “سندروم چینی” به این فستیوال آمدم تا هنگام نمایش فیلم “زندگی من با لیبراچی” (چلچراغ)، در سال ۲۰۱۳، فستیوال همیشه به من یاد آوری کرده که سینما تنها به معنای پخش یک فیلم بر یک پرده نیست، بلکه برجسته کردن توانائی اش در متاثر کردن بیننده در همه جهان است. پس از بیش از ۵۰ سال کار در سینما، این افتخار بزرگی است که به هنگام گشایش فسیتوال گام بر بلوار “کروآزت” بگذارم و به زبان مشترکمان، یعنی زبان سینما، سخن بگویم. ”
گفتنی است که “مایکل دوگلاس” برای نخستین بار در ۳۲ مین برگزاری فستیوال کن و در کنار “جین فوندا” و “جک لمون”، برای همراهی فیلم “سندروم چینی”، از پله های کاخ فستیوال بالا رفت و سپس ۱۳ سال بعد، در سال ۱۹۹۲، با فیلم جنجال برانگیز “غریزه اصلی”، در کنار “شارون استون” به این فستیوال بازگشت. باز هم بیست سال بعد با ” زندگی من با لیبراچه” یا “چلچراغ” به کن آمد.
در فاصله این کار هنری و پیروزیهای سینمائی، او از سال ۱۹۹۸ سفیر صلح سازمان ملل نامیده شده و در زمینه کنترل سلاح های گرم در آمریکا و علیه سلاح اتمی در جهان مبارزه می کند.
این بزرگداشت در فرانسه همراه خواهد بود با نمایش یک مستند از زندگی او، ساخته “امین مستاری”، به زودی در کانال “آرته” و در روزهای ۱۴ و ۱۸ مه در سایت فستیوال کن.
“کن کلاسیک” و سینمای پلاژ
بنا به رسم همه ساله، فستیوال کن در بخس “کن کلاسیک” ، شماری از کلاسیک های سینما را به نمایش در می آورد که در صدر آنها سه فیلم برای بزرگداشت از “ژان لوک گدار” قرار دارند. “گدار” که در روز ۱۳ سپتامبر ۲۰۲۲، خود خواسته دست از زندگی کشید، یکی از آنها نمایش اختصاصی جهانی آخرین اثرش ، “جنگ های غریب” (۲۰ دفیفه) دیگری یک مستند از زندگی وی، “گدار از دید گدار”، ساخته “فلورانس پلاتارتس” و سرانجام نسخه ترمیم یافته یکی از ویژه ترین فیلم هایش، ” تحقیر” خواهد بود.
در میان فیلم های برگزیده دیگر، نام “ویم وندرز”، “لیو اولمان”، “یاسوجیرو اوزو” و ” جیم جارموش” دیده می شود.
نسخه ترمیم شده “خانه دکتر ادواردز” ، ساخته سال ۱۹۴۵ “آلفرد هیچکاک”، هم از فیلم های بخشی است که در سال ۲۰۰۴ به منظور نمایش فیلم های قدیمی و ترمیم شده به وجود آمد.
در برنامه سینمای پلاژ و به منظور بزرگداشت از سینماگر مهم اسپانیولی” کارلوس سوزا”، فیلم “کارمن”، ساخته سال ۱۹۸۲، فبلمی که کارگزدان خود به آن بسیار دلبسته بود، به نمایش در خواهد آمد.
یکی از بهترین فیلم های “ترنس مالیک”، “سرزمینهای بد”، ساخته سال ۱۹۷۳، برای بزرگداشت از “ادوارد آر پرسمان”، تهیه کننده ی آن، نیز به نمایش در می آید.
نخستین نمایش جهانی فیلم انیمیشن “رویاهای یک ربات”، ساخته “پابلو برژه” هم برای کودکان و نو جوانان، در سینمای پلاژ ، به نمایش در خواهد آمد .
این فیلم ها و فیلم های بسیار دیگر از روز ۱۶ تا ۲۷ مه در فستیوال کن به نمایش در خواهند آمد و فستیوال روها را خشنود خواهند کرد.
«شهلا رستمی»