با حذف هنر هویت یک جامعه گرفته می شود
- شناسه خبر: 37889
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۸ آذر ۱۴۰۰ ساعت ۱۵:۰۴

هنرمندنیوز: این هفته به گالری صبا و نمایشگاه «فراتر از بودن»سر زده ایم و با شیوا حیدری، مرضیه مزینانی، محمد حسان حجتی، سارا باقرزاده، ملیکا باقری کزاز، حسن اعرابی، نسترن موسوی زاده و البته مدیر گروه هنری رویش «رویا حیدری» گفتگو داشته ایم که با هم میخوانیم.
آینده نقاشی را در هنر ایران چگونه می بینید؟
شیوا حیدری: آینده نقاشی در هنر ایران یا در کل هنر در آینده ایران به سوی پیشرفت است، درواقع تاثیرات مثبت شبکه های مجازی و دنیای مدرن باعث شده که هنر در هر زمینه و سلیقه ای اهمیت بیش تری داشته باشد و نسل های آینده و نسل جوان و کم سن امروزه هنر و ارزش آن را بهتر از نسل های گذشته درک می کنند و احترام می گذارند، اما یک سری چیزها در این میان باعث دلسرد شدن یک هنرمند می شود، مثل گرانبها بودن ابزار و وسایل نقاشی و هر نوع رشته هنری دیگر و حمایت نشدن توسط افراد بزرگ و توانمند در این زمینه.
رویا حیدری: آینده نقاشی نه تنها در ایران بلکه در خارج آینده ای نامعلوم دارد زیرا با مجازی شدن زندگی این هنر هم تحت تأثیر فضای مجازی شده است و اغلب می بینیم که ظاهر تابلو های نقاشی از مضمون مهم تر شده است و کپی کاری خیلی رایج شده اما با تمام تفاسیر سیر هنر نقاشی همیشه در طول تاریخ رو به کشف دروازه های جدیدی بوده است.
یک اتفاق ایده آل برای یک نقاش چه می تواند باشد؟
مرضیه مزینانی: اثر انگشت خودش را در دنیای تصویر ببیند، دنیایی که خالق آن بوده است و بتواند احساساتش را بیان کند، زاویه نگاهش را به اطرافیانش نشان بدهد.
شیوا حیدری: اتفاق ایده آل برای یک نقاش در چند چیز خلاصه می شود، یکی دیده شدن و حمایت شدن و یکی به فروش رفتن آثار و مجموعه در نتیجه زحمات چند ساله.
برپایی نمایشگاه های اینچنینی چه دستاورد مثبتی دارد؟
محمد حسان حجتی: آشنا شدن با استادان و هنرمندان دیگر و دیدن آثار دیگران، انگیزه برای بهتر شد و پیشرفت کردن، ایجاد یک رزومه خوب و سابقه هنری.
سارا باقرزاده: با توجه به نمایشگاه هایی که داخل و خارج از ایران، به صورت انفرادی یا گروهی داشته ام، از نظر من هر نمایشگاهی چه به صورت گروهی و یا چه به صورت انفرادی مزیت های خودش را دارد اما نمایشگاههای گروهی، فضایی را برای هر هنرمندی ایجاد می کند که در محیطی قرار بگیرد که با هنرمندانی جدید آشنا شده و دایره دوستی ها وسیع تر می گردد، فضا قطعا فضای شادتر و پویاتری خواهد بود.
برای بهتر دیده شدن یک اثر از چه ویژگی هایی استفاده می کنید؟
محمد حسان حجتی: سایز تابلو، استفاده از رنگ ها و طیف های خاص، اسم های معنا دار و مربوط به اثر.
نقاشی چقدر در نزد مخاطبان هنر جدی گرفته می شود؟
حسن اعرابی: نقاشی در نظر مخاطب بسیار جدی و قابل تأمل واقع می شود و البته هر چقدر مخاطب از تکنیک و شناخت اولیه هنر بیشتر آگاهی داشته باشد می تواند بیشتر و وسیع تر با اثر هنری ارتباط بر قرار کند، ضمنا هنر مخصوص خواصاست ولی مخاطب عام نیز می تواند از آن لذت بصری داشته باشد.
سارا باقرزاده: ما با واقعیتی بسیار تلخ در تاریخ و زمان کنونی مواجه هستیم، زیرا مشکلات اقتصادی در تمامی ابعاد وارد زندگی مردم سرزمینمان شده و این مشکلات باعث می شود فضای فکری و روحی مردم کشورمان بیشتر درگیر همان مسائل شود،، یعنی مردم بیشتر درگیر حل مشکلات اقتصادی و معیشتی هستند اما با این تفاسیر، هنر مخاطبان خاص خودش را دارد، شاید فضای پویای روزگاران گذشته را نداشته باشیم، اما این جریان کم و بیش مخاطبان خودش را دارد.
چه مقدار از این هنر آموختنی و چقدر از آن ذاتی است؟
حسن اعرابی: هر فنی یا هر هنری احتیاج به آموزش های اولیه دارد، بدون طی کردن این مراحل بعید است کسی به آن درجه هنری برسد که او را هنرمند بشناسند، بخش زیادی از آموختن تقلید یا محاکات است، هنرمند ابتدا در کلاسهای مورد نظر با اساس و پایه های هنر آشنا می شو سپس با توجه به استعداد و پشتکار خود وارد حیطه خلاقیت هنری می گردد، ممکن است هنرجویی در همان مراحل اولیه دچار انسداد فکری و هنری شود و از ایجاد فراورده های هنری باز بماند.
ملیکا باقری کزاز: از نظر من هنر چیزی است که در درون همه وجود دارد و فقط کافی است که منشا اصلی آن را پیدا کنید و به آن پر و بال بدهید، من هم همیشه سعی کرده ام در ذات و درون خودم هنر را پیدا کنم و آن را با آموختن بیشتر یا می شود گفت کنکاش هنر در افرادی که سابقه هنری بیشتری از من دارند پرورش بدهم، پس می شود گفت نیمی از آن ذاتی و نیمی دیگر آموختنی بوده است.
گران بودن ابزار این حرفه چقدر در کمرنگ شدن علاقه دوستدارانش می تواند نقش داشته باشد؟
رویا حیدری: گران بودن وسایل نقاشی تأثیر خیلی زیادی روی کم رنگ شدن این هنر دارد، چون کم کم این هنر را تبدیل به هنری صرفاً برای ثروتمند مندان و نه علاقه مندان می کند.
نسترن موسوی زاده: گران بودن لوازم کار در کنار هزینههای دیگر یادگیری هنر «هزینه کلاس، شهریه دانشگاه» و نقاشی و هزینه های برگزاری نمایشگاه چون قاب، اجاره آتلیه، چاپ پوستر و… و عدم اطمینان از بازگشت مالی و نبود مشاغل تخصصی در زمینه هنر در ایران علاقمندان بسیاری را از یادگیری این حرفه منصرف می کند، ولی به نظر من کسی که عاشق این حرفه باشدد با تکه ای ذغال و کاغذ می تواند آثار بی نظیری خلق کند ولذت ببرد، امیدوارم به زودی این نرخ تورم از ایران برداشته شود و شرایط آسانی برای یادگیری علاقمندان فراهم ششود.
این حرفه چقدر آینده شغلی و هنری دارد؟
ملیکا باقری کزاز: بستگی دارد با چه دیدی به هنر و نقاشی نگاه کنید، از نظر من نقاشی هیچوقت نمی تواند پشتوانه مناسبی برای آینده شغلی باشد، بلکه می تواند انگیزه باشد تا بتوانید طرز تفکر خودتان را با استفاده از آثارتان برای دیگران بازگو کنید.
نسترن موسوی زاده: اصولا یکی از دغدغههای علاقه مندان نقاشی بازار کار این رشته است، در واقع تنها با نقاشی کشیدن نمی توان خرج روزمره زندگی را تامین کرد، باید در کنار مهارت نقاشی کشیدن مهارتهایی مانند این هنر را داشته باشیم وهمچنین برگزاری کلاسهای مختلف وهر روز مهارتهای خود را بالا ببریم تا بتوانیم از این هنر در طراحی دیوارهای شهر و خانه ها استفاده کنیم.
با وجود کرونا الان فصل و زمان خوبی برای برپایی نمایشگاه است؟
رویا حیدری: با وجود اینکه فصل کرونا است ولی نمی شود جریان زندگی را متوقف کرد بلکه باید با رعایت اصول بهداشتی به زندگی عادی برگشت، وقتی هنر و جامعه هنری را حذف کنیم هویت یک جامعه گرفته می شود، هنر می تواند تا حدودی به این شرایط پیچیده و سخت آرامش بدهد.
مرضیه مزینانی: همه پروتوکل ها رعایت شده و می شود، نباید فرهنگ و هنر فراموش بشود، ما به عشق هنر زنده مانده ایم و اگر هنر نبود تحمل این شرایط سخت تر می شد، خواهد از نقش به نقاش رسانید مرا / اتحادی که در آیینه حق بین من است / صائب تبریزی، هنر متحد می کند مخصوصا در این شرایط که فاصله ها زیاد شده نباید فراموش بشود.
عباسعلی اسکتی