فستیوال بین المللی فیلم “کارلووی واری” و چند فیلم ایرانی در بخش افق ها، “آثار در جریان ” و “پست پروداکشن”
- شناسه خبر: 29407
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
هنرمندنیوز: فیلم “قصیده گاو” پیش تر در چند فستیوال، از جمله فستیوال برلن و فیلم “جاده خاکی”، در بخش “پانزده کارگردانان” فستیوال کن شرکت داشتند. این فیلم ها در کنار فیلم هائی در این بخش قرار داده شده اند که شماری از آنها در فستیوال کن نمایش داده شدند. از جمله آنها “حبس خانگی”، ساخته “آلکسی گرمان”، “یاد بود”، ساخته “آپی چاتپونگ ویراستاکول”، “زانوی احد”، ساخته ” نواد لاپید”، “مورد بابی یار”، ساخته “سرگئی لوژنیتسا” ،” کوپه شماره ۶″، ساخته “یوهو کواسمانن” (برنده جایزه مشترک ویژه هیات داوران کن با اصغر فرهادی)، “روزها”، ساخته “چای مینگ لیانگ” ،”ماشین من را بران”، ساخته “ریوسوکه هاماگوشی” (که بسیار در کن مورد توجه قرار گرفت و جایزه فیپرشی را نیز به خود اختصاص داد) هستند.
این فستیوال امسال در برنامه خود ۳۲ فیلم داستانی را گنجانده که همگی برای نخستین بار نمایش داده می شوند.
به دنبال تلاشی که در سال ۲۰۱۹ در این فستیوال برای مسابقه ای کردن بخش فیلم های مستند انجام گرفت، در برگزاری امسال فیلم های بلند مستند نیز، در کنار بخش اصلی و بخش “در شرق،غرب” ، مسابقه ای می شوند که آنها تنها فیلم های داستانی را در بر می گرفتند.
۱۲ فیلم در بخش اصلی مسابقه ای به نمایش در می آیند که ۵ تای آنها تولید شده در جمهوری چک و اروپای شرقی و بقیه تولید اروپای غربی و یک فیلم از کانادا هستند.
فیلم ” تا جائی که بتوانم راه بروم” ، ساخته “استقان آرسنه یویچ”، از صربستان ؛ “با شتاب هر چه بیشتر”، ساخته “میرو رمو”، جمهوری چک و اسلواکی ؛ “دیکشینری پرندگان”، ساخته “المو امرزو”، جمهوری چک ؛ “نقطه جوشش”، ساخته “فیلیپ برانتینی”، انگلستان ؛ “تک تک دفیفه ها”، ساخته “اریکا هنیکوآ”، جمهوری چک ؛ “آزمون”، ساخته “شوکت امین کرکی”، تولید آلمان، عراق، کردستان، قطر ؛ “سزرمین پسران”، ساخته “کلودیو کوپللینی” ، ایتالیا ؛ “نه”، ساخته “دیتریش بروگه مان” ، آلمان ؛ “پرنس”، ساخته ” لیزا بییرویرت”، آلمان ؛ “نجات آن که مرده بود”، ساخته “واسلاو کادرنکا”، جمهوری چک ؛ “اتاق کارکنان”، ساخته “سونیا تاروکیچ”، کرواسی و “جنگ ها” ، ساخته “نیکلاس روی” ، کانادا.
۱۲ فیلم نیز در بخش “شرق، غرب” به نمایش در می آید که، با در نظر گرفتن بخش مسابقه ای، در مجموع شمار فیلم های اروپای شرقی را افزایش می دهد. در این بخش نیز جمهوری چک با سه فیلم جائی پر رنگ پیدا می کند. باز هم جمهوری چک جای بزرگی را در بخش نمایش های ویژه پیدا کرده است که هشت فیلم را در بر می گیرد.
کماکان ۲۹ فیلم در حال پایان و یا در مرحله پست پروداکشن برگزیده شده اند که به بهترین آنها ۱۱۵٫۰۰۰ یورو جایزه داده می شود. این فیلم ها از راه اینترنت در دسترس دست اندر کاران صنعت فیلم گذاشته شده است. در میان آنها نام فیلم های “سرنوشت”، ساخته یاسر طالبی، “داخلی تهران”، ساخته “آزادی مقدم”، و “غیبت”، ساخته علی مصقا، از ایران دیده می شود. کار علی مصفا محصول مشترک ایران و جمهوری چک است و در میان فیلم های بخش “پست پروداکشن” قرار دارد.
فستیوال امسال از کار “بنیاد فیلم” بزرگداشت به جا می آورد که در سال ۱۹۹۹ توسط “مارتین اسکورسیزه” بر پا نهاده شد. بنیادی غیر انتقاعی که تنها با هدف پاسداری و نگهداری فیلم های تاریخ سینما، ترمیم ۹۰۰ اثر کلاسیک و شاهکارهای کمتر شناخته شده متعلق به همه دنیا، به وجود آمده است. در میان این آثار، ده فیلم، از آثار تولید شده بین ۱۹۳۲ تا ۱۹۹۱ برگزیده شده اند که ما را به سفرهائی به آمریکا، ساحل عاج، سریلانکا، مکزیکو، تایوان و مراکش می برند.
بخش های غیر مسابقه ای فستیوال کارلووی واری به نمایش فیلم های مهمی خواهند پرداخت که در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۱ به نمایش در امده اند.
در کنار بخش های مسابقه ای، بخش های مهم “کادرهای آینده : نسل آینده سینمای اروپا” “افق ها” و “ایماجینا” (تخیل) قرار دارند که بهترین های سینمای جهان را نمایش می دهند. بخش های” سئانس نیمه شب “و “همسایگان” هم از بخش های دیگر فستیوال هستند که در چند سال اخیر شکل گرفته اند.
در گذشته، یعنی سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۷، فستیوال بخشی را به فیلم ها ی برگزیده کن و فستیوال های دیگر اختصاص می داد تا این فیلم های دیده شوند. اما بارسیدن “کارل اخ” به مدیریت هنری این فستیوال کم کم از شمار انها کاسته شد. اما به گفته وی آنها از نشان دادن فیلم های فستیوال برلن و ونیز خوشحال هستند وشماری ازفیلم نمایش داده شده در فستیوال کن را همه ساله در بخش های مختلف می گنجانند.
فستیوال «کارلووی واری» جایزه افتخاری رئیس فستیوال امسال خود را به «ایتان هاوکی»، هنرپیشه، کارگردان و نویسنده آمریکائی، اهدا می کند و از این بازیگر و هنرمند آمریکایی، به پاس دستاوردهای هنری وی برای دنیای سینما، بزرگداشت انجام می دهد.
از جمله از فیلمی که “ایتان هاوکی” در آنها هنرنمائی درخشانی داشته می توان به فیلم «نخستین اصلاح شده”، ساخته ” پل شریدر”اشاره کرد. این هنرپیشه آمریکایی به تازگی نخستین رمان خود، “یک اشعه روشن از تاریکی” را به چاپ رسانده که از هنر و عشق سخن می گوید.
یکی دیگر از ابتکارات فستیوال کارلوی واری کار جدی بر روی “تیزر” یا “تریلر” این فستیوال است. بدین معنا که از سالها پیش این فستیوال فیلم کوتاهی با مضمونی کمدی با شرکت هنرمندانی که در این فستیوال جایزه گرفته اند می سازد و در آغاز نمایش فیلم ها نشان می دهد.
گفتنی است که شهر کوچک کارلووی واری، که در ۱۲۰ کیلومتری پراگ، پایتخت جمهوری چک و در حد مرزی میان اروپای شرقی و غربی قرار گرفته،” میعادگاه بزرگ سینما در اروپای شرقی” به شمار می آید.
ویژگی دیگر این فستیوال در این است که یکسان به ستارگان سینما و جنبه پر زرق وبرق سینما و به جوانان یا کسانی که از راه دور برای دیدن فیلم های نایاب ویا فیلم هائی که شاید هیچ گاه به روی پرده سینما ها نرسند، توجه می کند. جوانانی که به این شهر می ایند و شماری از آنها شب ها را در کیسه خوابهای خود می گذرانند. کسانی هم که این دوران را گذرانده اند، سالهای بعد با سر و وضعی بهتر به فستیوال می آیند و در هتل ها اقامت می کنند. از این رو هیچ سالنی هیچ گاه خالی نمی ماند.
فستیوال “کارلووی واری” ، علیرغم قدمت خود، یعنی آغاز به کار در ماه اوت سال ۱۹۴۶ و اینکه پایه های آن پیش از جنگ دوم ریخته شد و نخستین برگزاری آن به شکل غیر مسابقه ای انجام گرفت، امسال تنها به ۵۳ مین برگزاری خود رسیده است . علت این است که این فستیوال از سال ۱۹۵۹ به بعد، هر دوسال یکبار برگزار می شد و هیات های کشورهای برادر در آن شرکت می کردند. با این حال، فستیوال فضائی را ایجاد می کرد که شهروندان پشت پرده آهنین با کسانی که کشورهای دیگر می آمدند تماس پیدا کنند.
فستیوال از سال ۱۹۴۸ مسابقه ای شد و جایزه “گوی کریستال” آن هم در همان سال به وجود آمد. این گو سپس در سال ۲۰۰۰، یعنی در ۳۵ مین برگزاری فستیوال شکل تازه ای به خود گرفت. گوی کریستال تازه زنی را نشان می دهد که گوی بزرگی را بر روی سرش بلند کرده است.
فستیوال کارلووی واری در سال ۱۹۸۹ ، یعنی سال فروپاشی بلوک شرق، با کم مهری دولت و حتا مردم روبرو گردید. اما در سال ۱۹۹۴، مدیریت آن به هنرپیشه ای به نام “ییری بارتوشکا” و یک منتقد مهم فیلم به نام “اوا زائورالوآ” وگذار شد که نه تنها جان تازه ای به این فستیوال بخشیدند وآن را سالانه کردند، بلکه از آن یکی از مهمترین رخداد های سینمائی اروپای مرکزی ساختند که ۱۸ کشور را در بر می گیرد..
پس از سالها تلاش این فستیوال به رده “آ” رسید و “اوا زآورالوآ” ، شخصیتی که به این فستیوال پس از فروپاشی شوروی سابق جان بخشید، جای خود را در سال ۲۰۱۰ به “کارل اوخ”، به عنوان مدیر هنری فستیوال داد اما هنوز نقش مدیر افتخاری فستیوال را بر عهده دارد.
یکی از علل موفقیت چشمگیر این فستیوال نه تنها سازمان دهی بسیار جدی و جو شاد آن بلکه سیاستی است که بر پایه دو هدف قرار گرفته: جذب ستارگان بنام و تماشاگران جوانان بی پول.
از این رو چند صد کارگردان، هنرپیشه و شخصیت های دنیای سینما به این فسیتوال سر می زنند و خودی نشان می دهندو در کنار آنها هم بیش از ۱۱٫۰۰۰ جوان، همه سالن ها را همیشه پر می کنند و ارامش این شهر کوچک آب معدنی و آب درمانی را در هم می ریزند. از این روست که بخش “در شرق غرب” آن بسیار مورد توجه سینما دوستان، مسئولان فستیوال ها و پخش کنندگان است.
حال باید دید آیا کرونا از این استقبال کاسته است یا نه و چه شماری از دوستداران به این شهر زیبا خواهند آمد.
فستیوال بین المللی فیلم “کارلوی واری”، با نمایش فیلم “زاتوپک”، ساخته “داوید اوندریچک” در روز ۲۰ اوت کار خود را آغاز می کند که بر پایه زندگی “امیل زاتوپک”، یکی از محبوب ترین قهرمان دوی تاریخ ورزش جمهوری چک (برنده ۴ مدار طلای المپیک) ، ساخته شده . این فستیوال در روز ۲۸ اوت، به کار خود پایان می دهد.
“شهلا رستمی”