«شبی با حافظ» در بلگراد
- شناسه خبر: 917
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۱ مهر ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۵۳

به گزارشهنرمندنیوز، در این مراسم مهدی شیرازی، رایزن فرهنگی کشورمان با اشاره به دورههای مختلف زندگی حافظ، بعد عرفانی زندگی خواجه شیراز و تاثیر آن بر غنای شعر او اظهار کرد: درونمایه اصلی غنای شعر حافظ، تأسی و توجه او به آموزههای دینی و در صدر آن، قرآن کریم است که خود در جای جای دیوان، به صراحت و با افتخار به آن اشاره میکند.
او در بخش دیگری از سخنان خود، به علاقه مردم ایران به حافظ اشاره کرد و گفت: در زندگی فرهنگی مردم ایران، حافظ و غزلیاتش نقش پررنگی دارند و دیوان او در منزل بسیاری از ایرانیان یافت میشود، این بدان معنی است که حافظ در طول تاریخ، در زندگی فرهنگی مردم ایران نفوذ کرده و ماندگار مانده است.
در ادامه این برنامه، مارکو داکوفسکی- از دانشجویان دانشگاه بلگراد – مقالهای با عنوان «حافظ و گوته» خواند و تاثیر حافظ بر اندیشهها و آثار گوته را تشریح کرد.
سپس نبویشا جورجوویچ – دانشجوی رشته زبان و ادبیات صربی دانشگاه بلگراد – مقالهای با عنوان «تاثیر حافظ بر شعر یوانوویچ ازمای» شاعر مطرح صرب، ارائه کرد: ازمای، شاعر مشهور قرن بیستم صربستان، در بخشی از آثار خود به تاثیری که از ادبیات شرق و خصوصا حافظ گرفته اشاره کرده و قطعهای نیز برای حافظ سروده است.
همچنین در ادامه نشست مایا اسلاوکوویچ غزلی از حافظ خواند.
سعید صفری – مدرس زبان فارسی در دانشگاه بلگراد – هم به موضوع «جایگاه شعر حافظ در ادب فارسی و فرهنگ ایران» پرداخت.
او با طرح این پرسش که چرا شعر حافظ در ادب فارسی جایگاه بینظیر و بیبدیلی دارد، اظهار کرد: از یک سو، حافظ در سرایش غزلیات خود با دقت و صنعتگری واژهها، معانی و صور خیال را در منتهای زیبایی، رسایی و بلاغت به کار گرفته است و از سوی دیگر، شعر او مملو از نمادهای پررمز و رازی است که خوانشهای گوناگون و متکثری را بهوجود میآورد و این خوانشها و تفسیرها در طول تاریخ، ادامه داشته و دارد و ایستگاهی برای آن متصور نیست.
صفری همچنین به تاثیر شعر حافظ بر فرهنگ و هنر ایران اشاره کرد و افزود: گنجینهای که حافظ در اختیار ادب فارسی و فرهنگ ایران قرار داد، همانند چشمهای جوشان، موجب خلق آثاری هنری فاخری در حوزههای مختلف از جمله نقاشی، مینیاتور، خوشنویسی و موسیقی شده است و از این رو، حافظ نه تنها شاعر و غزلسرای نامدار است، بلکه سرچشمهای برای زایایی و پویایی هنر ایرانی نیز محسوب میشود.
نمایش کلیپهایی از حافظیه از دیگر برنامههای این مراسم بود. همچنین در این نشست نکات فرهنگی و آداب مرتبط با تفال به دیوان حافظ برای حاضران تشریح شد. این نشست با غزلخوانی از حافظ به پایان رسید.