سرپوش گذاشتن بر خطاهای تلویزیون راه چاره نیست
- شناسه خبر: 47892
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
هنرمندنیوز: شهرام خرازیها منتقد و کارشناس ارشد مدیریت رسانه درخصوص دروغها و خطاهای اخیر رسانه ملی و اینکه این مسئله تا چه میزان می تواند کارکرد مخرب اجتماعی داشته باشد و اعتماد بین مردم و رسانه ملی را مخدوش کند گفت: مردم در همه نقاط جهان به شبکههای تلویزیونی رسمی به چشم یک مرجع معتبر نگاه می کنند. این رسمیت در حدی است که به خروجی تلویزیون استناد می شود. پخش اخبار و برنامههای مشکوک یا کذب در تلویزیون ممکن است بر اعتماد بینندگان خدشه وارد آورد و در صورت تداوم این وضعیت یا تکرار هر از گاه آن، مخاطبان کم کم عادت می کنند که در مواجهه با چنین اخباری آن را باور نکنند و برای اطلاع از صحت اخبار به منابع دیگری مراجعه کنند.
وی افزود: سرپوش گذاشتن بر خطاهای رخ داده از جانب تلویزیون و توجیه اتفاقات و پیش آمدهای ناخواسته و اشتباه راه چاره نیست. اگر «سواد رسانه ای» مردم را ارتقاء دهیم و آنها را با فرایند تولید و پردازش اخبار و برنامه آشنا کنیم مسلما بخش عمده ای از مطالب مشکوک یا کذب که امکان پخش می یابند، نمی توانند تاثیر عمیقی روی بیننده داشته باشند از آن طرف تلویزیون نیز باید به جای بازآرایی اخبار و مطالب فاقد اعتبار، به صراحت به اشتباه خود اعتراف نماید تا بتواند اعتماد مخدوش یا از دست رفته مخاطبان خود را باز یابد.در قضیه مجروح تصنعی حادثه متروپل آبادان ، سیمای جمهوری اسلامی ایران هر چند با تأخیر، بهترین واکنش را نشان داد و با پذیرفتن اشتباهش ، خطایی که ممکن بود ابعاد منفی گسترده ای یابد را جبران کرد.
این کارشناس اظهار داشت: یکی از ایرادهای بارز سیاستگذاری در سیمای جمهوری اسلامی ایران که بیش از چند دهه دوام یافته است ، سپردن مدیریت شبکهها به افرادی است که تحصیلات آکادمیک در حوزه رسانه ندارند و دارای مدرک تحصیلی غیرمرتبط هستند و ملاک گزینش صبغه سیاسی افراد است که همین امر موجب افزایش خطاهای رسانه ای می گردد.درصدی از بروز خطا اجتناب ناپذیر است کمااینکه در همه صنوف احتمال مواردی از اشتباه و خطا هست اما وقتی این خطاها تکرار می شوند اولین اتفاقی که می افتد ریزش مخاطب و سلب اعتماد است.
خرازیها در پایان گفت: تلویزیون به رغم اقبال روزافزون و گسترش فرامرزی شبکههای مجازی هنوز یکی از فراگیرترین، مقبول ترین و تأثیرگذارترین رسانههای گروهی است. وجهه مثبت تلویزیون به عنوان یک منبع معتبر اخبار و اطلاعات همچنان در قبال وجهه منفی شبکههای مجازی به عنوان ابزاری برای شایعه پراکنی و انتشار اخبار دروغین، پررنگ و قابل اتکاء است. تجربه کشورهای توسعه یافته نشان داده که سپردن مسئولیت شبکههای تلویزیونی به افراد دارای مدرک تحصیلی مرتبط و برخوردار از تجربیات رسانه ای بدون جهت گیری سیاسی، خروجی قابل اعتمادی را برای بینندگان فراهم آورده است.جهان سوم در دهکده جهانی تحقق یافته مارشال مک لوهان برای رسیدن به نقطه مطلوب راه درازی در پیش دارد، راه درازی که پیمودنش ناممکن نیست.
«سوگل امیری»