انقلابی در ملودرام اجتماعی
- شناسه خبر: 1279
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
در نگاه نخست با ایده بابک کایدان و مهدی محمدنژادیان نویسندگان این مجموعه، برای نخستین بار در تلویزیون در مجموعهای بهجای فلاشبکهای معمول در سریالها یکفصل برای مرور خاطرات گذشته یک خانواده اختصاص پیدا کرد، که قابلتوجه است. زیرا در فصل میانی و باوجود رجعت به گذشته مخاطب همراهی خود را با اثر از دست نداد و اتفاقاً با بازی خوب آرش مجیدی، حمید گودرزی و لیندا کیانی که از بازیگران چهره هستند با سریال ارتباط بیشتری نیز برقرار کرد. زیرا در فصل نخست به دلیل استفاده از بازیگران جدید و شکلگیری خط داستان و توقفهای که در پخش به دلیل نمایش بازیهای آسیایی اتفاق افتاد مخاطب به شکل جستهوگریخته مجموعه را دنبال میکرد اما در فصل دوم با رجوع به گذشته کاراکترهای و علت و معلول واکنشهای شخصیتها در زمان حال، اتفاقاً مخاطب همراهی بیشتری با « دل دادگان» پیدا کرد.
منوچهرهادی پس از ساخت سریال «عاشقانه» برای شبکه نمایش خانگی و همراهی مخاطب با داستان عاشقانه آن مجموعه، این بار در مدیوم تلویزیون و به فراخور این قاب سعی در نمایش چندین رابطه عاشقانه در زمان گذشته و حال داشت که با یک شخصیتپردازی مناسب در طول سه فصل اتفاق میافتد. البته این مجموعه تنها سعی در نمایش چند رابطه عاشقانه و زمینهسازی برای انتقامجوییهای زمان حال و شکل دادن یک درام خانوادگی و اجتماعی نداشت، بلکه در فصل دوم با رجوع به گذشته این کاراکترها و قرار گرفتن در سالهای نزدیک به انقلاب اسلامی ایران، این ملودرام اجتماعی گریز مناسبی به سالهای انقلاب و جنگ تحمیلی میزند و با بهرهگیری مناسب از آن مقطع تاریخی درام خود را پیش میبرد. البته به نظر میرسد نویسنده سعی در نمایش صرف زندگی یک مبارز انقلابی ندارد بلکه با هوشمندی تأثیر انقلاب، تربیت خانوادگی و دوستان مناسب را بر شکلگیری یک شخصیت عاقل انقلابی نمایش میدهد. بهعنوان مثال در مقطعی که «مالک» در تبعید قرار میگیرد با یک شخصیت عارفمسلک آشنا شده و تأثیری از او در آن برهه زمانی میگیرد که در آینده شاهد بلوغ این شخصیت میشویم که دیگر یک عاشق دعوایی نیست، بلکه با جهانبینی جدیدش دست به انتخاب یک عشق عاقلانهزده و بلوغ آن سالها در برخوردش با دخترش نمود پیدا میکند.
این ملودرام اجتماعی در سه فصل پیاپی تنها به مطرح کردن موضوعاتی مثل عشق، خانواده، انقلاب، جنگ، ایثار و انتقام بسنده نمیکند بلکه با اشاره کوتاهی که در فصل نخست به مأمور مخفی بودن شخصیت«امیر» میشود مخاطب در فصل سه با علم به گذشته و حال این کاراکترها منتظر واکنشهای این شخصیت و دلیلش برای حضور در شرکت«افسانه» است. اینجاست که نویسنده بار دیگر با هوشمندی از افت داستان جلوگیری کرده و پروژه نفوذ را مطرح میکند.
در سالهای اخیر در اخبار بارها خبرهای مختلفی را در مورد اختلاس، پولشویی شنیدهایم. در «دل دادگان» با ایجاد یک فضای خانوادگی درعینحال که مخاطب مشغول دنبال کردن یک درام اجتماعی است با پولشویی و نفوذ نیز روبرو میشود که انتخاب چنین بستری برای آشنایی و هوشیاری مخاطب با این مهم ناشی از هوشمندی نویسندگان است. زیرا صرف ساخت یک سریال پلیسی و یا ایدئولوژیک ممکن بود که باعث ریزش احتمالی مخاطب و عدم همراهی طیف وسیعی از جامعه با یک مجموعه شود. اما ایجاد یک بستر مناسب ملودرام برای بیان مفاهیم بزرگ و مهم از ویژگیهای قبال توجه در «دل دادگان» است.
- فروغ شراهی