مخاطب نباشد هیچ پلتفرمی زنده نمیماند
- شناسه خبر: 65269
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
هنرمندنیوز: «تماشاخونه» به عنوان تنها پلتفرم رایگان و بدون اشتراک در ایران امکان دسترسی به فیلمها و سریالها را تنها از طریق اتصال به اینترنت برای کاربران خود فراهم کرده است. یک سکوی نمایش درخواستی هوشمند که توسط شرکت «رایمون مدیا» راهاندازی شده است. همان جایی که ما مهمان مدیرعامل جوان «تماشاخونه» امیرحسین حیدری بودیم. محیطی که با داشتن تکنولوژی های پیشرفته، استودیوهای مجهز و سالن سینمای ۱۰۰ نفره، این مجموعه را تبدیل به یکی از توانمندترین گروه های این صنعت در کشور کرده است. همچنین «رایمون مدیا» به عنوان بزرگترین مرکز CGI کشور توانایی ارائه خدمات مختلف در حوزه تصویرسازی رایانه ای را نیز داراست و «تماشاخونه» به عنوان یکی از زیرمجموعه های «رایمون مدیا» استفاده مشترکان را از محتواهای عرضه شده به صورت کاملاً رایگان برنامه ریزی کرده است. به همین بهانه در یک صبح دلنشین از تابستان گرم تهران با «امیرحسین حیدری» مدیرعامل «تماشاخونه» گفت وگویی صمیمی داشته ایم که در ادامه میخوانید:
مدت زمان بسیار کمی است که رسانه شما آغاز به کار کرده اما در همین آغاز با سریال «آمستردام» خوب پیش رفته است، با توجه به این موضوع و اینکه ما دو یا سه پلتفرم قوی و قدیمی در حوزه نمایش خانگی داریم، فکر می کنید بتوانید با این رسانه ها رقابت کنید؟
اگر بگویم در مارکتی که کار می کنیم رقابت وجود ندارد، غلط است. ما حتماً باید در این بازار با یکدیگر رقابت کنیم تا بتوانیم مخاطب بیشتری را جذب کنیم. بازار ما آنقدر بزرگ است که به نظر من هنوز جا دارد پلتفرم های بیشتری هم وارد این عرصه بشوند چون قاعدتاً این افزایش پلتفرم ها باعث رقابت شده و استانداردها را بالاتر می برد. اگر بخواهم با آمار و ارقامی حرف بزنم ۸۵ درصد ترافیک حاصل از کسانی که فیلم های ما را تماشا می کنند از درگاه های غیررسمی است، پس همه پلتفرم ها روی هم ۱۵ درصد سهم بازار را تشکیل می دهند، در نتیجه این بازار همچنان برای اینکه کسی جای کسی را تنگ نکند جا دارد تا همه بتوانند با نگاه و استراتژی های خودشان مخاطب را داشته باشند.
چه برنامه هایی دارید که علاوه بر رقابت؛ نو باشد؟
ماهیت پلتفرم که مشخص است، قاعدتاً باید یک ساختار فنی داشته باشد و نیاز مخاطب را در آن پلتفرم به بهترین شکل برآورده کند. اصلی ترین اتفاقی که این روزها چه در دنیا و چه در ایران شاهد آن هستیم محتواست. محتوا وجه تمایز میان پلتفرم ها را مشخص می کند. حالا درست است که تماشاخونه یک مدل بیزینسی متفاوتی دارد. چون تماشاخونه اولین پلتفرم رسمی AVOD ایران است، ما حق اشتراک نمی گیریم و این ممکن است یک وجه تمایز برای تماشاخونه باشد. ولی قاعدتاً آن چیزی که تعیین کننده بازار است و آن چیزی که باعث می شود رقابت به وجود بیاورد و مخاطب جذب پلتفرم شود محتوای خوب و درست است. ما هم مثل دیگر دوستان استراتژی های خودمان را در تولید محتوا داریم و تلاش می کنیم با توجه به اینکه تماشاخونه یک پلتفرم رایگان است گستره بازتری از مخاطبان هدف را داشته باشیم. در نتیجه باید بتوانیم خوراک برای همه سلیقه ها و برای همه قشرهای جامعه تولید و تامین کنیم.
در مورد این رایگان بودن صحبت کنیم، معمولاً پلتفرم ها بخشی از هزینه هایشان را از سمت مخاطب به دست می آورند، شما منبع جایگزینی دارید که این را تامین کند؟
تماشاخونه AVOD است، یعنی یکی از لاین های اصلی درآمدی تماشاخونه باید از تبلیغات باشد، برعکس بقیه پلتفرم ها که مردم ابتدای هر محتوا، تبلیغات را می بینند ما این کار را نمی کنیم، البته من اخیراً می بینم که بعد از اینکه تماشاخونه محتواهایش را لانچ کرده سایر پلتفرم ها هم بین محتواها تیزر پخش می کنند، با شروع کار تماشاخونه و پخش اولین قسمت سریال آمستردام یک هجمه ای سمت ما آمد که چرا در حین پخش محتوا، تیزر پخش می شود ولی حالا داریم می بینیم پلتفرم هایی که اشتراکی هم هستند به همین شکل تبلیغات پخش می کنند و مردم هم پول می دهند، تفکر ما این بوده که مردم رایگان ببینند و ما جذب درآمد و منابع را از برندها و صاحبان صنایع داشته باشیم تا اینگونه این گردش کار ایجاد شود و این صنعت را با شکل و رویکرد دیگری دنبال کنیم.
من اگر بخواهم قسمتی از سریال آمستردام را در اینستاگرام خودم قرار بدهم این اتفاق شامل کپی رایت و چند لحظه بعد حذف می شود، در رابطه با شبکه های ماهواره ای فکری به حال کپی رایت نکرده اید تا نتوانند به راحتی این محصولات را پخش کنند؟
این چالشی است که همه ما داریم، در بعضی محتواها زمان بیشتری می برد و باید هزینه کرد و آن محتواها را اصطلاحاً رجیستر کرد که نتوانند استفاده کنند. متاسفانه این کار را انجام می دهند و این چالشی است که هم گریبان گیر سینما و هم شبکه نمایش خانگی شده و باید آن را جدی دنبال کنیم. البته این یک کار فردی نیست و کاری نیست که من یا هر پلتفرم دیگری بخواهیم به شخصه انجام بدهیم و تشکیلاتی می خواهد که بتواند این برنامه را جلو ببرد.
جناب حیدری، اولویت این پلتفرم چه مواردی است؟
نه تنها اولویت این پلتفرم، بلکه هر پلتفرم دیگری، جذب مخاطب است. اصلاً مخاطب نباشد هیچ پلتفرمی نمی تواند زنده بماند. شما هر چقدر هم که بگویید من به منابع مالی زیادی دسترسی دارم بالاخره این منابع مالی و این جیب یک روز خالی می شود. در نتیجه شما باید مخاطب داشته باشید، حتی برای تلویزیون و شبکه های دولتی اولویت مخاطب و جذب مخاطب است. شما برای اینکه جذب مخاطب داشته باشید باید محتوای با کیفیت تولید کنید و برای اینکه بخواهید محتوای با کیفیت تولید کنید باید جذب منابع مالی داشته باشید. در نتیجه اینجا احتیاج به یک مارکتینگ یا به اصطلاح مدل کسب و کار بی تو بی دارید.
با توجه به اینکه شما در ساترا هم به عنوان نماینده در شورای صدور مجوز انتشار حضور دارید، فکر نمی کنید با تلفیق داستان این پلتفرم ها با تلویزیون مخاطب آن همچون تلویزیون ریزش پیدا کند؟
این موضوع از کجا نشات گرفته که با تلویزیون یکی می شود!؟ مگر الان چند سال است که ما پلتفرم ها، از ساترا مجوز نمی گیریم؟ اتفاقی که افتاد و چیزی که زیاد راجع به آن حرف زده شد این بود؛ یک صورت جلسه در شورای انقلاب فرهنگی بود که در آن صورت جلسه گفته اند که بیایید ساترا را به رسمیت بشناسید، ساترا از کجا زاییده شده؟ از صدا سیما! درسته؟ از اول هم این شکلی بوده است، در آن جلسه انقلاب فرهنگی مصوب شد که این باید تبدیل به قانون شود، باید دولت لایحه بدهد، مجلس بررسی کند، تصویب شود و این تبدیل به قانون شود، ما چه در مقام تولید کننده و چه در مقام پلتفرم سال هاست حدود سه سال است که با ساترا کار و تعامل می کنیم و از نظر من اتفاق جدیدی نیفتاده است، بحثی که همکاران ما می کنند این است که این تنظیم گری دست پلتفرمی است که آن پلتفرم حاکمیتی است و ممکن است رقیب بتواند برای ما مانع تراشی کند، این موضوع را الان نمی شود قضاوت کرد، من می گویم ساترا با یک رویکردی تشکیل شده و ما به عنوان صنف و انجمن داریم با ساترا تعامل می کنیم، قوانین و مقررات یا آن تنظیم گری های لازم باید از سمت انجمن و صنف اتفاق بیفتد و ساترا هم بتواند با تعامل با پلتفرم ها این اتفاقات را پیش ببرد، من می گویم زمان مشخص می کند که آیا این اتقاق درست پیش رفته یا درست پیش نرفته است. از نظرمن ساترا و وزارت ارشاد فرقی نمی کند و از نظر من اتفاق جدیدی نیفتاده و ما باید با حاکمیت تعامل داشته باشیم، اسم این حاکمیت در مقطعی می تواند ساترا و در مقطعی رستا یا ارشاد یا هر چیز دیگری باشد.
یکشنبه این هفته قرار بود رئالیتی شو «ضد» پخش شود اما قسمت اول آن پنج شنبه پخش شد، با توجه به اینکه شما در ساترا هم به عنوان نماینده در شورای صدور مجوز انتشار فعالیت می کنید، این موضوع نمی توانست به پخش به موقع آن کمکی کند؟
نه دیگر! من آنجا به عنوان پلتفرمی که ذینفع هستم اصلاً در جریان جلساتی که محتواهای تماشاخونه بررسی می شود شرکت نمی کنم. ترجیح می دهم فضا باز باشد تا دوستان راحت تصمیم بگیرند و اصلاً هم درست نیست که شرکت کنم. اما در جلسات دیگر تمام قد هستم و از محتویاتی که دوستان و همکاران ما تولید کرده اند و به آنجا فرستاده اند دفاع می کنم.
استقبال از سریال آمستردام چطور بود و از برنامه های پیش رو هم صحبت کنید.
«تماشاخونه» یک برنامه کوتاه مدت داشت و دارد که در این برنامه کوتاه مدت ما بخشی از محتواهایی که ساخته شده بودند و در مارکت وجود داشتند را جمع آوری کردیم تا در پلتفرم تماشاخونه و در مقاطع زمانی مختلف پخش کنیم. سریال آمستردام هم یکی از آن ها بود. سریال پدرگواردیولا هم همینطور. سریال هفت همینطور، رئالیتی شوی ضد همینطور و حالا سریال های دیگری که در زمان خودش پخش خواهد شد. سریال آمستردام اولین سریال اختصاصی تماشاخونه بود و ما با پخش آمستردام هم خودمان را به لحاظ فنی محک زدیم و هم خود پلتفرم را. پرفورمنس پلتفرم و اینکه بتوانیم مخاطب را بسنجیم و رفتار مخاطب را با پلتفرم اندازهگیری کنیم. برای شروع آمستردام تجربه خوبی بود، هر چند یک هجمه ناجوانمردانه ای در شروع آمستردام شکل گرفت و خیلی ها که سریال را ندیده بودند از پیش قضاوت کردند. شروع به حرف زدن کردند که البته اتفاق غریبی نیست، چون شاید خیلی ها دوست نداشته باشند یک پلتفرم جدید و محتوای جدید به مارکت بیاید، پلتفرم ما با رویکرد و استراتژی متفاوتی که دارد شاید به مذاق خیلی ها خوش نیاید که این نیاز به صبر دارد و ما هم صبر کردیم و چیزی هم نگفتیم تا رفته رفته آمستردام جای خودش را باز کرد و رفته رفته مخاطب خودش را هم پیدا می کند. ما هم تمام تلاش خودمان را می کنیم و تمام قد پشت تمام محتواهایی که تماشاخونه قرار است ارائه بدهد و پخش کند ایستاده ایم. ما تمام تلاشمان برای بهتر دیده شدن تماشاخونه است.
خیلی از چهره ها در خیلی از این پلتفرم ها تکراری هستند و مخاطب همه جا آنها را می بیند، نمی خواهید شما که پلتفرم جدیدی هستید از چهره های جدید و جوان استفاده کنید؟
واقعاً رویکردی که هم من باید در تماشاخونه داشته باشم و هم همکاران و تولیدکننده های دیگر در پلتفرم های دیگر باید داشته باشند این است که بتوانیم بازیگرهای جدید جلوی دوربین و نیروهای جدید را پشت دوربین کشف کنیم. شما هر جای دنیا را نگاه کنید در سریال هایی که کمپانی های مهم دنیا می سازند کستینگ هر سریال با سریال دیگر متفاوت است و می بینید در هر سریال حداقل چهار یا پنج چهره جدید معرفی می شوند که بعدها آنها تبدیل به ستاره می شوند. ما نیز در این سال ها از این اتفاق غافل بوده ایم و باید همه تلاش کنیم، خیلی خیلی کار سختی است و ریسک بالایی دارد ولی باید همه این ریسک را به جان بخریم. من اعتقاد دارم مخاطب یک قصه خوب را قبول و با آن ارتباط برقرار می کند. شما بیایید انبوهی از بازیگرهای مطرح و به نام را ردیف کنید ولی قصه خوبی نداشته باشید، اگر آن سریال سریال موفقی نباشد نهایتاً دو قسمت می توانید مخاطب را با آن چهره ها نگه دارید، اما با یک قصه خوب و با صبر و حوصله می توانیم هم چهره جدید معرفی کنیم و هم اگر بخواهیم بودجه زیادی را صرف آن اثر کنیم صرف استانداردها و بهتر شدن شرایط کمی و کیفی آن پروژه می کنیم، به نظر من هر سریالی که بتواند یک نفر چهره جدید معرفی کند رسالت خودش را انجام داده است.
و در پایان؛ اگر یک شعار برای پلتفرم تماشاخونه انتخاب کنید، چه خواهد بود؟
اشتراک بی اشتراک!
- عباسعلی اسکتی
- عکس: مهسا میرقدری