برگزیدههای ۵۸مین برگزاری فستیوال فیلم کارلووی واری
- شناسه خبر: 77660
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۵ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۲۱:۲۸

در روایش رئیس هنری فستیوال، “کارل اخ” به این نکته پرداخته می شود که فیلم های برگزیده ژانرها و تم هائی را در بر می گیرند که سینمای پر جوش و خروش کنونی را نمایندگی می کنند.
نگاه آنها نگاه تازه ای به سنجه های زیبائی شناختی فیلم های پیشین است. در این نگاه، آنها تلاش دارند جوی میزان و نکو کارانه بر قرار کنند اما از پرسش گری و تلنگر زدن بر اندیشه هم باز نایستند. از جمله پیرامون وضع زنان در جامعه ی کنونی و تاثیر رخدادهای سیاسی بر زندگی انسان ها در سراسر جهان.
این برداشت، پس از برگزیدن ۳۲ فیلم بخش رسمی به وجود آمده که ۱۵ تای آنها فیلم های نخستین هستند. فیلم این نو آمدگان در کنار فیلمهای کارگردانان سرشناسی چون “مارک کازینز”، “اولگ سنتسوف”، “نواز دشه” و چند تن دیگر به نمایش در خواهند آمد.
سه فیلم از کار مشترک جمهوری چک و اسلواک در بخش “گوی کریستال” و ۷ فیلم در بخش “پروکسیما” و “سئانس ویژه” گنجانده شده اند.
بر خلاف سال گذشته که رویگرد ویژه ای به سینمای ایران شده بود، امسال تنها یک فیلم به نام ” در سرزمین برادر ها”، ساخته علیرضا قاسمی و رها امیر فضلی در بخش “سئانس ویژه” دیده می شود وفیلم دیگر “کیک محبوب من ” ساخته مریم مقدم و بهتاش صنائی ها است که در بخش “افق ها” جای داده شده.
تنها فیلم هندی، “شانس دوم”، ساخته “سوبهادرا ماهاجان” در بخش مسابقه ای “پرکیسما” گنجانده شده. شایسته یاد آوری است که هند امسال، پس از گذشت سی سال دو فیلم در دو بخش مهم فستیوال کن داشت. فیلم های دیگر این بخش از گوشه و کنار دنیا می ایند و در میان آنها فیلمی از پرو و فیلم دیگری از ترکیه دیده می شوند
“پرمییر” های جهانی
مستندی پیرامون هنرپیشه ی افسانه ای حمهوری چک “ایوا یان ژوروآ”
“تئودورآ ریموندوآ”، دختر “ایوا یان ژوروآ”، در مستند خود نگاهی به نقش های دراماتیک و کمدی مادرش، در سینما و تآتر و همچنین در میان خانواده واجتماع می اندازد. مادری که در زندگی سیاسی کشورش هم نقشی داشت.
در این فیلم، او با خساسیت و رو راستی نگاهی ژرف به زندگی زنی می اندازد که در آن بازیگر سخن نخست را می گفت.
در این راه او از به کار بردن کلیشه ها می پرهیزد اما بیننده را با شماری از لحظه های حصوصی زندگی اش هم آشنا می کند.
نسخه دیجیتالی شده فیلم “دو دختر انگلیسی”، ساخته فرانسوآ تروفو
این فیلم که در بخش “بیرون آمده از گذشته” به نمایش گذاشته می شود، با یاری شرکت “ام کا دو” و به مناسبت پنجاهمین سالگرد پای گذاری این شرکت، به فستیوال رسیده است.
از سوی دیگر، ماه اکتبر آینده، چهلمین سالگرد مرگ “فرانسوا تروفو”، کارگردان فرانسوی خواهد بود. از این رو، نمایش فیلم “دو دختر انگلیسی” و نیز مستندی به نام ” فرانسوآ تروفو، زندگی من، یک سناریو”، هم هواداران “تروفو” و هم کسانی را که با او آشنا می شوند، خشنود خواهد کرد.
فیلم های افزوده شده به مرور بر فیلم های برگرفته از آثار کافکا
فستیوال کارلووی واری که امسال بخش بزرگی را به فیلم های برگرفته از آثار کافکا، نویسنده زاده در پراگ، زیر عنوان ” آرزوی سرخ پوست بودن : کافکا و سینما” اختصاص داده، برنامه این بخش را با افزدون چند فیلم دیگر گسترده تر نموده است. بنابراین ۱۳ فیلم بلند، چهار فیلم متوسط و پنج فیلم کوتاه در این بخش به نمایش در خواهند آمد.
به فهرست پیشین که در برنامه ای دیگر داده شد، فیلم کوتاه سورئالیستی “مادر بزرگ” ،ساخته سال ۱۹۷۰ “دیوید لینچ” و همچنین اپیزود سوم از فصل سوم سریال کالت ” توین پیکس” افزوده شده که از ستایش بسیار این سینماگر از کافکا حکایت می کند.
فیلم ” روابط طبقاتی” (۱۹۸۴)، ساخته “ژان-ماری استروب” و ” دانیل هوئیه” ، که برداشتی است از رمان “امریکا” ی کافکا ؛ فیلم کوتاه “فرانتس کافکا و زندگی خوب او”، نخستین ساخته ی “پتر کاپالدی”، هنرپیشه سینما ؛ “نیم ساعت کاف” (۱۹۵۴) ، ساخته “لورنزآ مازتی”، هنرمند چند حرفه ای ایتالیائی، از افزوده شدگان به این بخش هستند.
شماری از فیلم های نمایش داده شده در فستیوال کن و فستیوال های دیگر و همانگونه که گفته شد، از جمله “کیک محبوب من” ، ساخته مریم مقدم و بهتاش صنائی ها، است که در فستیوال برلن از آن به خوبی پیشواز شد واکنون در بخش “افق ها” ی فستیوال گنجانده شده اند.
فستیوال فیلم کارلووی واری از تاریخ ۲۸ ژوئن تا ۶ ژوئیه ۲۰۲۴ برگزار خواهد شد..
«شهلا رستمی»